Combatre els fongs de l’arròs amb drons

Sembla que estos aparells són el futur de la polvorització de fitosanitaris al camp

Dron arruixant fitosanitari en un arrossar / À Punt NTC

El fong Pyricularia és l'enemic més perillós per a la varietat d'arròs bomba, ja que danya des de les fulles i la tija fins a l'espiga. Tant, que una infecció pot disminuir fins al 90% de la producció d'esta varietat.

Les noves normatives europees restringeixen la utilització dels productes fitosanitaris tradicionals. Segons Toni Bonafont, consultor de Trialrice Consulting, açò limita el control de la malaltia i els obliga a buscar productes alternatius que no són fitosanitaris per a combatre la plaga. 

Per això és tan important buscar tractaments alternatius més respectuosos amb el medi ambient. Ara, estan experimentant amb un tractament no invasiu que minimitza els danys i s’administra amb l’ajuda d’un dron.

Són fitovacunes vegetals que augmenten la resistència de la planta davant d'algunes malalties, explica Cristóbal Peris, responsable d’àrea de Lida Plant Research. Segons Bonafort, estes fitovacunes indueixen com a elicitor unes resistències per a fer front a les malalties, fet que dona una garantia per als agricultors. 

Estos dies, un dron polvoritza este remei al Tancat de l’Estell de l’Albufera en una extensió de 330 hectàrees. Una de les qualitats dels drons per a fer esta faena és que no només polvoritza, sinó que els fluxos rotors projecten unes gotetes del líquid polvoritzat i fa que penetren a cultius tan alts com l’arròs bomba, explica Juanjo Martí, CEO de Fitodron Ibérica. 

Este tractament ja fa anys que s'aplica a altres països i, segons el professor de la Universitat d’Arkansas i consultor internacional Lionel Espinosa, són el futur de l’agricultura. Afirma que, com a professor, sempre busca pràctiques que generen major benefici amb menor impacte ambiental i esta és una d’elles. 

Després d'aplicar el producte, només queda esperar a la fi de la campanya de l’arròs per a poder comprovar els resultats.

També et pot interessar

stats