La Confederació Hidrogràfica del Segura acorda obrir els pous de socors del Baix Segura

A més, contempla restriccions de reg de fins al 40% en reg tradicionals i fins al 60% en la resta

Un camp d'api amb manca de reg / À Punt NTC

La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) ha anunciat este dilluns una solució in extremis: l'obertura dels pous de socors del Baix Segura que no s'obrien des del 2019. L’acord ha eixit de la comissió permanent de la Sequera i també contempla unes restriccions de reg que poden ser fins al 40% en reg tradicional i fins al 60% en la resta de regadius. 

Això sí, abans de poder obrir els pous, la proposta ha de comptar amb el vistiplau mediambiental. El president de la Confederació Hidrogràfica del Segura, Mario Urrea, ha indicat en declaracions als mitjans de comunicació que estan esperant que es publique al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la Declaració d’Impacte Ambiental favorable d’estos pous per a poder començar a traure’n l’aigua. 

La sequera afecta 50.000 hectàrees només al Baix Segura i al camp d'Elx i fa perillar, sobretot, les hortalisses d'hivern, campanyes que ja estan en marxa. José Vicente Andreu, president d’Asaja a Alacant, ha explicat en declaracions a À Punt Notícies que moltes estan ja contractades, siga amb la cadena de distribució o bé amb la fàbrica de congelats. Per tant, si no plou, no només s’arrisquen a perdre la inversió inicial, sinó que també s’enfronten a un incompliment de contracte. 

 Amb els de Cenajo i la Fuensanta molt a prop de situació “d'embasaments morts”, ara només queda confiar en el fet que ploga, però associacions d'agricultors com la mateixa Asaja ja han anunciat que reclamaran al govern espanyol un transvasament d'urgència, ja que les últimes pluges en el punt de naixement del Tajo estan omplint estos embassaments.

També et pot interessar

stats