Les denominacions d’origen de tot Espanya debaten sobre el seu futur a Asp
El sector genera un volum de negoci de més de 1.400 milions d'euros
Noranta denominacions d'origen de tot Espanya s’han citat este dijous a Asp (Vinalopó Mitjà). El raïm de taula en saquets del Vinalopó és l'amfitrió d'estes jornades. Un sector, el de les DO, que genera un volum de negoci de més de 1.400 milions d'euros i que este dijous debat sobre les preocupacions i el futur dels productes protegits.
Un centenar de productes agroalimentaris de tot Espanya tenen el segell de qualitat denominació d'origen protegida o indicació geogràfica protegida. Es tracta d'un paraigua protector per a molts productes que hui exposen els seus problemes i les seues oportunitats de futur en estes jornades tècniques. Com la magrana mollar d'Elx, l'única varietat protegida de més de 600 en tot el món i que no travessa el seu millor moment.
Marga Guilló, de la junta rectora de la DOP Magrana Mollar d’Elx, explica que la plaga dels trips africans “desgràcia” la fruita per fora i hi ha molta magrana que no poden comercialitzar perquè no compleix amb els estàndards i el plec de condicions de la denominació d’origen, que és “molt alt”.
Els productes agroalimentaris espanyols generen un volum de negoci de més de 1.400 milions d'euros i el que és més important, potencien l'economia del món rural.
En este sentit, el president d’Origen Espanya, Ángel Pacheco, ha afirmat que quasi tots els productes amb denominació d’origen es produeixen en zones rurals, en moltes ocasions amb problemes de despoblament. Per això els productes amb denominació d’origen “fan fixar població al territori”.
El segell de qualitat d'una denominació d'origen també es garantia per al consumidor, afirma María José San Román, xef amb una estrela Michelin. La cuinera dona valor a les denominacions d’origen perquè la majoria dels països del món no tenen distintius que avalen la qualitat dels productes.