Els detectius privats, de buscar infidelitats a perseguir el frau en les baixes mèdiques

Hui dia suposen huit de cada deu de les investigacions de les agències professionals

Creix el nombre de detectius privats que investiguen baixes laborals fraudulentes / À Punt NTC

Les contractacions de detectius privats han crescut per a investigar possibles baixes laborals fraudulentes. De buscar infidelitats estan passant a perseguir treballadors per a comprovar si veritablement tenen un problema de salut que els impedeix treballar. Ja suposen huit de cada deu de les investigacions d'estes agències.   

Esta activitat ha anat en augment al mateix temps que s'incrementa l'absentisme en la faena. Segons dades de les mútues, les baixes de més d'un any s'han incrementat un 26%. El 2023, més de huit milions de treballadors i treballadores estigueren de baixa. “L’empresariat que es posa en contacte amb nosaltres sol tindre sospites fundades. Bé perquè les baixes s’allarguen en el temps, bé perquè algú els ha dit que han vist les persones treballar en altres llocs”, assegura la detectiva privada Victoria Cantó. En un despatx de detectius de Dénia investiguen baixes laborals fraudulentes que tenen l'origen en motius ben variats: “Per a conciliar amb la família, cuidar un menor o treballar en altres ocupacions”, explica. 

Discreció i anonimat són bàsics en este treball, que requereix càmeres especials i horaris flexibles. “Vaig investigar una persona que tenia una baixa per una lesió lumbar en el sector de la construcció. El vam poder trobar en una altra empresa del sector, a les nits estava treballant en la ferralla i els caps de setmana se’l podia veure en mercadets”, detalla un detectiu privat als micròfons d'À Punt, que ha volgut mantindre l’anonimat. 

Diferents normatives emparen l'activitat de l'empresari que sol·licita la investigació i de l'agència. La informació que obtenen, en cas de confirmar-se, pot dur a despatxar de la faena la persona que ha comés el frau.

També et pot interessar

stats