L’empresariat alacantí reivindica un nou traçat ferroviari que vertebre tota la província

Han presentat un estudi pressupostat en 1.000 milions d’euros que el Ministeri de Transports ha de valorar

Un tren de Renfe en l'estació del nord de València / À Punt NTC

El sector empresarial d'Alacant s'ha unit per a reivindicar un nou traçat ferroviari que permeta vertebrar tota la província i connectar les comarques des de Dénia (Marina Alta) fins al Pilar de la Foradada (Baix Segura). L'estudi del projecte, que té un pressupost de 1.151 milions, s'ha presentat públicament este matí. Ara es remetrà al Ministeri de Transports perquè n'estudie la viabilitat.

L’objectiu de l’estudi, impulsat conjuntament per l'Institut d'Estudis Econòmics de la Província d'Alacant, la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), la Cambra de Comerç d'Alacant i la patronal hotelera Hosbec, és millorar la connectivitat de la província d'Alacant i, de retruc, beneficiar passatgers i mercaderies. Proposa crear una xarxa ferroviària que connecte totes les comarques amb tres actuacions claus.

La primera, la duplicació del túnel d'Elx, que permeta augmentar les freqüències de Rodalia entre Alacant i Elx, a més d'incloure una parada al Parc Empresarial de Torrellano i a IFA. Permetria descongestionar el front litoral per on passen 35 milions de cotxes cada any.

La segona gran actuació seria la creació de l'estació Alacant Nord. Estaria al costat de la universitat, on connectaria l'alta velocitat procedent de Madrid amb el tren de la costa. I una tercera actuació seria la construcció d'un ramal i la creació d'una nova línia de Rodalia, la C-4, que uniria les comarques del Vinalopó amb el Baix Segura, amb parada a la Universitat d'Alacant i la de Miguel Hernández. Segons l’autor de l’estudi, Armando Ortuño, la proposta es podria dur a terme amb una inversió de només 1.151 milions d’euros, la meitat que el que planteja el Ministeri de Transports.

Consideren que el tram del tren de la costa Benidorm-Dénia-Gandia hauria de quedar “relegat a una segona fase en benefici del tram”. 

Els empresaris alacantins aposten per la inversió ferroviària per a mantindre el creixement econòmic i turístic de tota la zona i les entitats signants estan més que convençudes de la seua viabilitat, però són les administracions les que l'han d'estudiar la proposta i tenen l'última paraula.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat que assumeix en primera persona la defensa d’este “document d’infraestructures necessàries”. Per la seua banda, la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha assenyalat que cal treballar de forma coordinada “per a aconseguir les millors infraestructures per a Alacant” i ha remarcat que tenen el compromís del govern d’Espanya.

També et pot interessar

stats