Les empreses del polígon del Forn d’Alcedo demanen celeritat amb la neteja i les ajudes

Romina Moya, gerent del polígon industrial: “Per a la quantitat de pèrdues econòmiques que hem tingut, les ajudes que hi arriben són mínimes, sobretot les del consorci”

Polígons com el de Forn d’Alcedo demanen celeritat amb la neteja i les ajudes / À Punt NTC

La situació als polígons industrials afectats per la dana quasi tres mesos després deixa una fotografia desigual. Algunes empreses ja operen amb relativa normalitat, d'altres ho fan a mig gas, i d'altres encara no han pogut reobrir les portes. Reclamen que es netegen completament els accessos i també que les ajudes hi arriben més ràpidament. 

Les cinquanta empreses del polígon del Forn d'Alcedo, a València, es van veure afectades per la dana i encara treballen per intentar recuperar la normalitat. Algunes encara no han pogut obrir, tenen tot el fang per netejar i les que han pogut reprendre l'activitat ho han fet amb enormes dificultats. Han tingut pèrdues de gènere, de maquinària i també de vehicles. Reclamen, entre altres qüestions, major celeritat i eficiència en la gestió de les ajudes.

La gerent del polígon industrial del Forn d’Alcedo, Romina Moya, explica com “per a la quantitat de pèrdues econòmiques que han tingut, les ajudes que hi arriben són mínimes, sobretot les del consorci”. Des de l’empresa de quadres elèctrics Diselcom, la directora financera, María Alarcón, afirma que encara estan “esperant les ajudes governamentals i europees. No t'ho posen fàcil i no hi estan arribant”.

Estat del polígon de Forn d'Alcedo, a l'Horta Sud, este diumenge
Estat del polígon de Forn d'Alcedo, a l'Horta Sud, este diumenge / À Punt NTC

Les empreses demanen una millor gestió de les ajudes. En la fàbrica de producció de quadres elèctrics d’Alarcón l'aigua va superar els metres. Van perdre tot el producte i les oficines, a més de maquinària molt específica, “la maquinària la vam perdre tota, la nostra màquina principal va ser sinistre total”, explica la directora.

En l’empresa d'alimentació Jasa les pèrdues van arribar als cinc milions d'euros. El consorci de compensació d'assegurances n'ha pagat 1,2. El seu gerent, Joaquín Ayora Rodríguez, explica com de moment estan “tirant de les reserves. Vam tirar 2,5 milions de gènere al fem i el vam reposar de les reserves” i afirma que reemplaçar les màquines no és gens fàcil perquè “cal fer-les a posta. Les porten de Polònia".

En l’empresa de disfresses i productes de festa Ducaval encara no han rebut la compensació del consorci. La seua gerent, Laura García, relata com estan intentant recuperar la normalitat com podem, però que és molt difícil, ja que la zona està molt malament i han perdut molt de material i vehicles. 

Les empreses demanen no solament ajudes a curt termini. També, que es facen les inversions necessàries per a evitar que puga repetir-se una catàstrofe com del 29 d'octubre. “Si no fem un pla sud del pla sud, açò pot tornar a passar. És una pena que una zona que és el 22% de l’economia valenciana estiga en un ‘ai'", conclou Joaquín Ayora.

També et pot interessar

stats