La Generalitat reclama a Europa una postura "ferma" a través del diàleg que comporte una desescalada amb els EUA
Els agents econòmics i socials valencians traslladen tranquil·litat als mercats davant de l'amenaça dels aranzels
Mesures "quirúrgiques" per comarques, sectors o, fins i tot, empreses, mecanismes de flexibilització de l'ocupació, clàusules espill en els productes agroalimentari i un fons de contingència; són algunes de les accions de suport plantejades la reunió d'este dilluns entre la Generalitat i els agents econòmics i socials per a traçar estratègies d'exportació per la guerra aranzelària.
En la reunió, presidida pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, han participat una trentena de representants, entre ells, la patronal CEV, els sindicats UGT-PV i CCOO PV i la Cambra de Comerç de València i Castelló, així com la consellera d'Indústria, Marián Cano. En ella, s'ha acordat elaborar una anàlisi exhaustiva de la situació en la Comunitat Valenciana.
La Generalitat reclama a Europa una postura "ferma" que implique la desescalada
Així les coses, la consellera d’Innovació, Indústria i Turisme, Marián Cano, ha agraït la disponibilitat de tots els sectors a participar en la reunió, i ha reclamat a Europa una postura "ferma, a través del diàleg" que comporte "una desescalada amb els EUA".
Cano també ha fet una crida a treballar en la simplificació administrativa, la competitivitat industrial i l'autonomia energètica i ha defés l'establiment d'un fons, amb una part del govern d'Espanya, que es gestione amb transparència.
A més, la consellera ha traslladat als agents econòmics i socials la intenció de treballar en l’elaboració d’un mapa d’afectació que abaste l’economia valenciana per sector i territori, com són el del taulell, el del calcer o el de l’automòbil, de manera que es puga establir l’impacte dels aranzels.
Els empresaris reclamen a Europa clàusules espill als productes de fora de la UE
Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), ha fet una crida a la tranquil·litat dels mercats, davant de “la situació d’indubtable preocupació” que generen les polítiques aranzelàries de Trump, i ha afirmat que la nostra autonomia té un sector exportador “potent” i “preparat”.
Navarro també ha demanat parar atenció a altres mercats, que deixaran de vendre als Estats Units (EUA) i posaran l’ull a Europa; i ha demanat que Brussel·les aplique “clàusules espill” per a exigir als productes de fora de la Unió Europea (UE) les mateixes condicions que als productes espanyols, posant com a exemple la regulació fitosanitària.
Sobre la proposta de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, de taxes zero per als productes de béns industrials, el president de la patronal valenciana ha assegurat que es mostren “expectants”: “Ha d’haver-hi una resposta conjunta amb el suport de la Generalitat i el govern d’Espanya”, ha dit, i ha demanat “rebaixar la crispació” perquè “hem d’anar tots de la mà”.
Al seu torn, Vicente Folgado, vicepresident de la Cambra Comerç de València, ha intervingut en representació de les Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana per a traslladar el mateix missatge de tranquil·litat. Folgado ha assegurat que continuaran treballant “com ho hem fet fins ara, promocionant la internacionalització de les nostres empreses” i organitzant activitats i trobades mensuals. “Tenim uns sectors madurs i forts que han exportat internacionalment tota la vida” i els empresaris faran “el que han fet sempre: buscar oportunitats en altres llocs”.
Els sindicats posen l'accent en la protecció dels treballadors i treballadores afectats pels aranzels
Per la seua part, la secretària general de CCOO PV, Ana García, ha demanat la “coordinació de la nostra comunitat autònoma amb el govern d’Espanya, que ha de liderar el debat a Europa”. Al seu torn, ha assegurat que la UE "ha de liderar el debat i la negociació d’esta guerra que han iniciat els EUA”.
Un missatge compartit també pel secretari general d’UGT-PV, Tino Calero, que ha demanat que des de Brussel·les es treballe "perquè, en cas d’arribar a negociacions amb el govern dels EUA, s'arribe a un acord que garantisca l’activitat econòmica dels sectors productius i el menor nivell d’afectació a les nostres empreses”. Ambdós sindicats han plantejat mecanismes per a protegir els treballadors afectats, com ara el mecanisme Red per a "casos puntuals" i amb el suport del govern valencià.