L'elevat preu dels habitatges multiplica per quatre la demanda de lloguer social en un any

Segons l'Entitat Valenciana d'Habitatge (EVHA), hem passat de les més de 13.300 sol·licituds de l'any passat a més de 55.000 enguany

Blocs de vivendes a València / À Punt NTC

La demanda de vivenda social s'ha multiplicat per quatre en només un any. Ara mateix en farien falta 55.000 més per a atendre totes les peticions d'este tipus d'habitatge. Segons l'Entitat Valenciana d'Habitatge (EVHA), el 2023 es van rebre 13.300 sol·licituds, enguany però, a la província de València 30.790 famílies han reclamat un habitatge social, a la d'Alacant en són 19.100 i a la de Castelló, 5.180.

És el cas de Mari Luz, que busca desesperadament i des de fa temps una vivenda social. "Tinc sol·licitada una vivenda social des de fa huit anys. Una vivenda amb una o dos habitacions en què puga viure, no demane res més", reclama.

Amb els 900 euros que cobra no pot pagar els 800 de lloguer que li demanen on viu ara i tem que la situació empitjore. "Em poden fer fora, desnonar-me. Podria pagar fins a 500 euros, que és més de la meitat del meu sou, i tractar de sobreviure", relata desesperada. Enguany, a més, li han denegat l'ajuda al lloguer. "Diuen que no hi ha diners", es queixa.

El cost de la vivenda continua augmentat i en massa casos, ni treballant s'arriba per a pagar un lloguer. De fet, en una dècada el preu dels lloguers s'ha disparat un 140%, en passar dels 400 euros als 1.000 euros al mes de mitjana. Inassumible, com apunten des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). 

"A la Comunitat Valenciana hi ha més de tres milions de vivendes i una sisena part estan buides i pertanyen a fons i bancs", assegura Maribel Llopis, portaveu de la PAH, que proposa com a solució immediata que es faça ús dels habitatges buits.

Amb la mirada posada en el llarg termini, el govern valencià ha aprovat esta setmana el nou decret de vivenda de protecció pública, destinat especialment als joves de menys de 35 anys. "Si ens preocupa l'accés a la vivenda de les famílies, també ens preocupa l'accés dels joves. Per a ells posem en marxa un nou model d'habitatge social", va anunciar la consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero.

A més, el Consell impulsa el pla VIU de vivenda pública amb els ajuntaments per a construir 10.000 habitatges.

També et pot interessar

stats