Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Llauradors de la Vall d’Aiora i la Canal de Navarrés plantegen demandar la Generalitat pel mal que fa la fauna salvatge

S'han reunit a Bicorp per a consensuar una postura pels danys que generen en els seus cultius cabirols, cabres o porcs senglars de la reserva de la Muela de Cortes

Imatge nocturna on s'aprecia la presència de fauna salvatge / À Punt NTC

Disposats a dur als tribunals la sobrepoblació d’animals salvatges, com les cabres, els cabirols o els muflons. És la possibilitat que es plantegen més d’un centenar de llauradors de la Vall d’Aiora-Cofrents i de la Canal de Navarrés pels danys que, segons asseguren, està causant la fauna salvatge de la reserva de caça de la Muela de Cortes en els seus cultius i les pèrdues que els generen. L’assumpte l’han abordat este divendres, en una reunió que han convocat a l’ajuntament d’un dels municipis afectats, Bicorp.

Un dels afectats que ha acudit a l'encontre de Bicorp, Enrique Juan, manifestava a À Punt que els terrenys de fora de la reserva arrosseguen el problema de la sobrepoblació de fauna salvatge "des de fa anys" i, a pesar que ve de llarg, l'administració no actua, per això contemplen la possibilitat de presentar una demanda conjunta.

"Estem ací per a reivindicar els drets que està lesionant l'administració, perquè la seua actitud no és la correcta, falten mitjans per a posar fre als danys que ens estan generant els animals", exposava abans de començar la reunió.

Llauradors de la Vall d'Aiora i la Canal de Navarrés en la reunió que han mantingut a Bicorp este divendres / À Punt NTC

L’Associació Valenciana d’Agricultors, AVA-Asaja, ja va llançar la veu d’alarma fa unes setmanes. Denunciava que hi ha “una superpoblació descontrolada de fauna salvatge, especialment de cabres munteses i porcs senglars, que està multiplicant els danys, tant en els entorns agraris com en els urbans d’estes comarques”.

De fet, des del sindicat agrari assenyalaven que fins i tot era possible veure animals com estos, però també cabirols o cérvols, “botant per les teulades o xocant amb les banyes els vehicles”. AVA-Asaja assegurava que el problema ve de llarg, però a més “va a pitjor”.

Els falta menjar verd en la muntanya i venen als camps de cultiu en busca de menjar. Així portem vint anysJosé Manuel Gómez - Llaurador de la Vall d'Aiora

José Manuel Gómez, llaurador de la Vall d'Aiora, és un dels afectats. Denuncia davant les càmeres d'À Punt, des del seu bancal d'oliveres, que els animals salvatges s'han menjat totes les branquetes baixes dels arbres. El mateix li passa en el camp d'ametles.

"Els falta menjar verd en la muntanya i venen als camps de cultiu a buscar-ne, així fa vint anys". Gómez confia que la unió dels llauradors de les comarques que envolten la reserva de caça de la Muela de Cortes en una acció conjunta, com una demanda, servisca per a acabar amb la situació que minva, de manera significativa, els seus guanys.

En la mateixa línia, Vicente Pardo, un agricultor i apicultor de la Vall d'Aiora, assegura que "quan entren 25 o 30 cabres en un camp, l'arrasen". Creu que els legisladors han de prendre mesures, perquè cada vegada s'implanten més limitacions per a l'home.

Per esta raó, els llauradors afectats es plantegen presentar una demanda col·lectiva contra la Generalitat. Mantenen que no està actuant per a resoldre un problema que cada vegada els minva més els guanys. 

la Vall de Cofrents-Aiora la Canal de Navarrés Medi ambient Agricultura

També et pot interessar