La major part de la flota valenciana d’arrossegament secunda la parada per les retallades de Brussel·les

La reducció de les jornades de faena de 133 dies a 27 i les modificacions en les xarxes i els vaixells per a una pesca més sostenible no convencen els patrons i ni els pescadors

Aturada dels pescadors d'arrossegament

La flota d’arrossegament valenciana ha fet hui una parada per a protestar contra la retallada de les jornades que els permeten pescar, que la Comissió Europea ha reduït de 133 a 27 dies a l’any, si no s'apliquen una sèrie de mesures per a garantir la sostenibilitat de la mar i la fauna marina. Han secundat la protesta 196 dels 201 vaixells de la modalitat d’arrossegament de la Comunitat Valenciana, segons xifres del Consell. Alhora, este dijous al matí s’ha fet una nova reunió amb la secretària de Pesca del govern espanyol, on les confraries valencianes han demanat més concreció sobre la nova normativa.

Manuel Peña, patró major de la Confraria de Castelló, on hui han parat onze vaixells, lamenta en una entrevista amb À Punt NTC la falta de concreció de les propostes del govern espanyol. "Que ens interpreten totes les mesures, punt per punt, i que ens diguen els dies exactes per a fer un calendari laboral". En la mateixa situació estan els pescadors dels 116 vaixells d’arrossegament de la flota d’Alacant que també han decidit parar.

La Unió Europea i el govern d’Espanya proposen diverses mesures a patrons i pescadors per a ampliar els dies que poden eixir a la mar, entre elles, modificar les portes voladores dels vaixells i ampliar les xarxes d’arrossegament.

Però els patrons i mariners no confien que estos canvis solucionen el problema. Consideren que són unes mesures que impliquen inversions per als armadors en un moment en què la viabilitat del sector no està garantida.

“Jo no em gaste 40.000 euros en inversions, encara que em donen una subvenció, perquè l’any que ve no sé si em deixaran eixir a la mar”, subratlla el patró major de la Confraria de Castelló, Manuel Peña, que a més reclama solucions a llarg termini: "Que em donen mesures a deu anys vista", matisa.

Les mobilitzacions coincideixen amb una nova reunió de les federacions de pesca del Mediterrani amb la responsable ministerial, Isabel Artime, per a demanar més concreció en el paquet de mesures que ha imposat la Unió Europea.

La flota del Mediterrani segueix dividida sobre les parades contra les retallades de dies a la mar imposades als arrossegadors per la Unió Europea (UE), després de conéixer este dijous les últimes propostes del govern espanyol, l’objectiu de les quals és mantindre l’activitat, segons informa l'agència EFE. No hi ha una unitat total d’acció entre els pescadors del Mediterrani (Andalusia, Múrcia, Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Balears). Fins i tot en cada port s’actua de manera individual.

Els armadors i les confraries s’han reunit per videoconferència amb la secretària general de Pesca, Isabel Artime, per a abordar les mesures previstes per a evitar que s’apliquen les retallades aprovades per la UE. Entre les solucions amb què treballa el govern destaquen les relatives a un canvi de malla obligatori.

Anunci d’ajudes del Ministeri d’Agricultura i Pesca

Així les coses, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha anunciat en un comunicat que convocarà ajudes finançades per l’Estat per a subvencionar les modificacions de les xarxes a la totalitat de la flota del Mediterrani per a recuperar el 2025 els dies de pesca del 2024. El canvi consisteix a modificar la part final de les malles de 45 i 50 mil·límetres i és, segons Isabel Artime, “la millor alternativa” per a mantindre l’activitat i recuperar el calador.

El 15 de gener, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, es reunirà amb els consellers autonòmics. A més, el 2025 continuaran les parades temporals de la flota finançades amb el Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (Fempa) en els mateixos períodes que el 2024.

D'esta manera s'impulsarà la instal·lació de portes voladores en els vaixells, una mesura que contribuirà al fet que la flota execute la seua activitat de manera més sostenible amb el medi marí i que, a més, permetrà reduir els costos de combustible, segons el MAPA, que també preveu un seguiment en llotja de les actuacions.

En la negociació pesquera a Brussel·les, que partia d’una retallada del 79% dels dies de pesca per al 2025 respecte als de l’any anterior, el ministre Luis Planas va aconseguir mantindre els mateixos dies que el 2024, segons afig el comunicat del Ministeri. Però, per a això, s’haurà d’aplicar una combinació d’alguna de les sis mesures tècniques previstes per a Espanya, “raonables i assumibles per a la flota”, segons el ministre, ja que algunes d’estes ja les estan aplicant una part dels pescadors.

El Consell dona suport a la parada dels pescadors valencians

El conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, ha mostrat el suport de l’executiu valencià als pescadors de la Comunitat Valenciana. A més, ha informat que en la parada de la flota en protesta per la reducció dels dies de pesca per part de la Unió Europea només cinc vaixells han eixit a la mar.

El seguiment de la vaga és una mostra del rebuig a una mesura, la reducció dels dies de pesca de 133 a 27 que, segons Barrachina, “posa en risc la supervivència d’una activitat essencial per al nostre territori, condemna el sector pesquer a desaparéixer i és un atac directe a la seua viabilitat econòmica, que ja afronta enormes desafiaments”, segons indica el Consell en un comunicat.

A la Comunitat Valenciana, el sector està format per 201 vaixells d’arrossegament, i la seua pèrdua suposaria 85 milions d’euros anuals i l’eliminació de 4.000 llocs de treball directes i indirectes.

També et pot interessar

stats