La manca d’habitatges i la proliferació de pisos turístics disparen els preus del lloguer

A València i Alacant hi ha convocades manifestacions pel dret a un habitatge amb preus dignes la setmana vinent

El preu del lloguer ha pujat quasi un 18% en un any / À Punt NTC

El dret a un habitatge amb preus dignes acapara este diumenge el focus de l’actualitat perquè, a Madrid, milers de manifestants han eixit als carrers en demanda d'una reducció dels preus del lloguer de fins al 50%. 

A Alacant i València, esta protesta està convocada per a dissabte vinent, però l’organització ja calfa motors amb la celebració d'una jornada informativa al llit del Túria per a preparar la marxa.

A les comarques de València, llogar un pis de 100 metres quadrats costa de mitjana 1.300 euros al mes, quasi un 18% més que l'any passat, segons dades de la consultora Gesvalt. Este és un dels punts on més s'han encarit els preus del lloguer, principalment a causa de la falta de vivendes i la inseguretat jurídica dels propietaris, segons les veus expertes. 

Óscar Amador, portaveu de l’Associació d’Immobiliàries de la Comunitat Valenciana (Ascival) ha explicat en declaracions a À Punt NTC que els propietaris veuen que per alts que posen els lloguers, els habitatges s'acaben llogant perquè n'hi ha molt poca oferta i açò fa que, a poc a poc, vagen espentant el mercat. 

També ha espentat a l'alça el preu del lloguer la proliferació de pisos turístics i l'elecció de València com la millor ciutat per a viure segons la revista Forbes. Segons Amador, moltes vivendes que antigament es destinaven a lloguer de llarga estada s’estan convertint en pisos turístics, raó per la qual baixa “moltíssim” l’oferta.

Esta tendència alcista del preu del lloguer dificulta l'accés de moltes famílies. La renda destinada per a pagar l’habitatge se situa ja en el 50% d'un salari brut de 2.054 euros mensuals. 

Pablo Ramos, de la plataforma València no està en venda, assenyala que, amb estos preus, una persona d’uns vint anys ha d’aportar el 80% del seu salari per a poder pagar una casa, i un 40% per a llogar només una habitació. “Són preus totalment inassequibles”, afirma. 

Per a equilibrar este increment, les veus expertes demanen a les administracions un pla per a construir 250.000 vivendes anuals i destinar-les a lloguer social. També reclamen que es legisle per a protegir els arrendadors. 

També et pot interessar

stats