La mel de l’estranger ofega els productors locals

És fins a quatre vegades més barata, però el sector denuncia que no compleix amb la normativa sanitària

Mel valenciana / À Punt NTC

Als productors de mel valencians no els ixen els comptes a causa de les importacions d'altres països, sobretot, de la Xina que, enguany, s'han incrementat vora un 16% respecte al 2023. Una mel quatre vegades més barata que la nostra i que, segons diuen, no compleix amb les exigències de qualitat. La mel que ve de la Xina costa de produir poc més d'un euro el quilo, mentre que l'espanyola, vora quatre, ha indicat productor de mel Paco Martín en declaracions a À Punt. També diu que hi ha rumors que diuen que podria no ser mel, sinó una mena de xarop de canya o arròs. 

En cas de ser així, seria una composició molt diferent de la de la mel que es produeix a les comarques valencianes, ja que, tal com explica la productora Pilar Martínez, són les abelles les que arrepleguen el pol·len i es mengen el nèctar, per a després produir la mel. “No hi ha res químic, és tot natural”, assegura.

Espanya compra 30.000 tones de mel asiàtica cada any, i enguany la importació ha pujat vora un 16% respecte al 2023. Una situació que trenca l'economia del productor local. Segons l’apicultor i veterinari d’Apiads Enric Simó, no faria falta anar a buscar la mel fora, perquè hi ha producció local suficient, però es fa per una qüestió de preu, i així “rebenten els productors d'ací”, assegura. 

La conseqüència més immediata és que la mel que es produeix es queda al magatzem i no hi ha relleu generacional. Paco Martínez afirma que molts continuen perquè venen de família apicultora i “ho porten en la sang”, però quan deixa de ser rendible, la gent deixa el negoci. 

Per això, des del sector de l’apicultura demanen igualtat d'oportunitats en el mercat. També, que frenen les importacions i que les mels que vinguen de fora d’Espanya hagen de complir les mateixes normatives sanitàries que les dels productors d’ací.  

L'etiqueta que especifica que la mel està produïda a Espanya pot resoldre dubtes a l'hora de fer la compra.

També et pot interessar

stats