La pedra causa pèrdues de més d’1,5 milions d’euros a la Vall d’Albaida

El caqui és el cultiu més afectat, seguit dels cítrics, i el sector demana ajudes a les institucions

Caquis fets malbé per la pedra d'este dimarts / À Punt NTC

El camp valencià trau comptes després de les últimes pluges. La pedregada de dimarts ha causat danys per més d’un milió i mig d’euros a la Vall d’Albaida. Onze municipis com Agullent, Aielo de Malferit, l'Olleria i Ontinyent, entre altres, són els més afectats. 

La superfície de cultiu damnificada per les tempestes amb pedra és de vora 8.000 hectàrees a la Vall d’Albaida. 

Juanjo Climent, secretari comarcal de la Unió Llauradora a la Vall d’Albaida, ha explicat en declaracions a À Punt que la fruita que ha eixit pitjor parada és el caqui, que s’enfronta a pèrdues de vora un milió d’euros, mentre que en els cítrics es perdran uns 400.000 euros. També s’han fet malbé algunes vinyes i ametlers.

A més de la destrucció de la collita, els agricultors també han de gastar diners per a retirar dels arbres la fruita que s'ha fet malbé. Concretament, els costa entre huit i deu cèntims per quilo. 

Agullent s'ha emportat la pitjor part. Ací els caqui s’ha vist afectat al 100% per la pedra i els fruits han quedat completament marcats. À Punt ha visitat un camp amb uns 300 arbres que, normalment, produeixen entre 40.000 i 50.000 quilos. Enguany no s’arreplegarà res i, a més, la fusta dels arbres té ferides que afectaran també la collita de l’any que ve, ja que els arbres produiran menys. 

La Unió Llauradora i Ramadera demana agilitat als segurs agraris i sol·licita a les administracions la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades o bonificar les quotes de la seguretat social, entre altres.

També et pot interessar

stats