La Unió denuncia la desaparició del 45% de les granges de conills en sis anys
L'organització demana el manteniment de les ajudes als productors i una campanya de promoció que destaque les propietats saludables de la carn de conill
El panorama de les granges de conills de la Comunitat Valenciana és desolador. En només sis anys, els que transcorren del 2018 al 2024, s'ha passat de 166 granges a només 90, la qual cosa significa que han tancat el 45%, segons ha defés este dijous la Unió Llauradora i Ramadera.
L'organització considera que estes granges compleixen un paper important en zones d'interior, tal com ha pogut comprovar en una visita a una granja a Atzeneta del Maestrat, a l'escorxador Penyagolosa de Llucena i a una carnisseria de l'Alcora, en un clar exemple d'economia circular i de proximitat. El granger subministra conills a l'escorxador; este, a la carnisseria els conills preparats per a trossejar i després esta, als consumidors, diferents tipus de tall de la carn de conill. Tot queda en un radi de trenta quilòmetres.
Tres milions menys de conills en deu anys
En eixe sexenni s'han reduït en 36.000 les places de conills en les granges i en els últims deu anys la venda de conills per a sacrifici s'ha reduït en tres milions, un 53%. No obstant això, el sacrifici en tones només ha patit un descens de l'1,5%.
Gran part d'esta situació la té el descens del consum de carn de conill, limitat a uns pocs països de la UE per factors culturals. Portugal, Itàlia i França, al costat d'Espanya, són els grans consumidors. Però el retrocés en el consum és evident.
Descens del consum de carn de conill
El 2004, el consum de carn de conill a Espanya se situava en 1,6 kg/habitant/any i el 2023 la xifra baixava a 0,7 kg/habitant/any, cosa que significa una baixada del consum per càpita del 55%.
Conseqüència de l'anterior és que en l'actualitat existisquen únicament quatre escorxadors de carn de conill a la Comunitat Valenciana (tres a la província de Castelló i un a la de València).
Mesures i propostes
La Unió demana a la Conselleria d'Agricultura que continue concedint ajudes directes als productors per a mantindre almenys el volum de granges existents en l'actualitat. És imprescindible eixe suport a causa de les pèrdues econòmiques constants, que ha provocat que els productors abandonen l'activitat, o a la falta de relleu generacional en el sector.
No obstant això, i malgrat tots els condicionants, el preu del conill roman estable des de fa temps i puja o baixa en funció dels inputs, fonamentalment el pinso, que s'ha encarit els últims anys.
També reclama a la Conselleria i Ministeri d'Agricultura que llancen campanyes de promoció de la carn de conill, sobretot entre els estrats més joves de la població. Es tracta d'una carn molt saludable, amb proteïna, baixa en greix i rica en fòsfor i potassi. També demana que per eixes propietats saludables s'incloga en els menús de col·legis, residències i hospitals.