Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Els Vint-i-set acaben sense acord la reunió sobre les noves regles fiscals tot i els "avanços" en la negociació

Espanya espera tancar en els "pròxims dies" l'entesa per a fixar els criteris de control del dèficit i el deute

Calviño, aquest dijous, a l'Ecofin / Olivier Hoslet (Efe)

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han finalitzat sense acord la reunió sobre les noves regles fiscals que limiten el dèficit i el deute, malgrat que s'ha avançat en la negociació. Aquest divendres es reprenen els contactes, encara que sense aparença d'assolir encara un pacte. Diverses fonts citades per l'agència Efe coincideixen a assenyalar que s'han obtingut "bons avanços" en les quasi huit hores de converses d'aquesta nit i els Vint-i-set estan "a prop" de l'entesa, però a hores d'ara veuen necessari continuar "treballant" per a tancar l'expedient.

Altres fonts preguntades afigen que són necessàries "consultes" tant des del punt de vista polític com legal i que la presidència espanyola reflexionarà aquest mateix divendres sobre com procedir, sense descartar una reunió extraordinària abans que acabe l'any per a buscar la fumata blanca. "Hem anat tan lluny com hem pogut hui. Continuarem treballant en els pròxims dies", assenyalen veus diplomàtiques, que recorden que es tracta d'una "negociació complexa" i que existeix "voluntat en la taula de tancar un acord". "Els principals elements per a un acord estan ací, calen treballs finals sobre el text i el calibratge legal", afigen.

La vicepresidenta d'Economia espanyola, Nadia Calviño, ja ha descartat la possibilitat que els països de la UE arriben a un acord hui i s'ha mostrat confiada que el tancaran en els "pròxims dies" després dels "progressos molt significatius" assolits en les converses maratonianes d'anit. "Estem quasi ahí. La passada nit no va ser possible finalitzar totes les consultes pendents de naturalesa tècnica, política i legal, però esperem que acaben en els pròxims dies", ha dit en arribar a la reunió de l'Ecofin Calviño, que dirigeix les negociacions en nom de la presidència espanyola. Si és necessari, ha afegit, es convocarà una reunió extraordinària del gabinet per a garantir que l'entesa tira avant i que tindria lloc després de la cimera de caps d'estat i de govern de la UE que se celebra els pròxims 14 i 15 de desembre.

Les discrepàncies que encara existeixen entre els membres comunitaris han obligat, per tant, a finalitzar momentàniament unes discussions que ja es preveien complicades a l'inici de la jornada de dijous, a pesar fins i tot que la idea inicial era treballar durant tota la nit a la recerca d'un pacte. La trobada, que tenia per objectiu únic desencallar la reforma del Pacte d'Estabilitat, començava cap a les 19:30 hores i durant la matinada s'han succeït diverses rondes de debats amb els Vint-i-set a la sala, separades per pauses en què tenien lloc múltiples contactes a escala bilateral i en grup. En tot aquest temps, la delegació espanyola, encapçalada per Calviño, ha anat modificant el text de compromís que va plantejar a l'inici de la jornada amb l'objectiu d'acostar les postures de les capitals europees.

La gran dificultat radica a conjugar les posicions d'Alemanya i França, especialment pel que fa al ritme de reducció del dèficit que s'exigirà als països amb un desfasament entre les despeses i els ingressos superior al 3% del producte interior brut. París i Berlín estan d'acord que els socis que es troben en aquesta situació hauran d'escometre un ajust en el dèficit estructural equivalent al 0,5% del PIB. La diferència és que el govern gal vol incloure una flexibilitat addicional que permeta reduir aquest esforç al 0,3% si el país en qüestió es compromet a dur a terme una sèrie d'inversions i reformes, cosa que rebutja l'alemany.

D'altra banda, el document espanyol recull la demanda de Berlín d'exigir una retallada anual mínima del deute d'un punt percentual per als països més endeutats i també d'establir l'objectiu de reduir el dèficit a l'1,5% del PIB, fins i tot encara que el desfasament se situe per davall del 3% que fixen els tractats.

A més, Itàlia continua exigint que aquest ajust es mesure amb el dèficit estructural primari, que exclou del càlcul els interessos del deute, i també vol garantir que les inversions en defensa tinguen un tracte especial en el nou marc pressupostari. De la mateixa manera, reclama que el fet de complir amb els compromisos dels plans nacionals de recuperació ha d'assegurar una extensió del període d'ajust.

També et pot interessar