Vora el 30% de la població valenciana està en risc de pobresa o exclusió social
La Comunitat Valenciana registra una tendència creixent per segon any consecutiu i se situa quatre punts per damunt de la mitjana espanyola
El 29,9% de la població valenciana, quasi tres de cada deu persones, va estar en risc de pobresa o exclusió social el 2024. El percentatge creix lleugerament per segon any consecutiu respecte de les dades de l’any anterior, segons la informació de l’enquesta de condicions de vida (ECN) que ha publicat este dijous l’Institut Nacional d’Estadística. La proporció, quatre punts per damunt de la mitjana estatal —que és del 25,8%— la dona l'indicador conegut com a Arope (At risk of poverty and exclusion), que reflecteix quina part de la societat es troba en esta situació de vulnerabilitat. Mesura la pobresa no només amb els ingressos, sinó que també inclou la mancança material extrema i la baixa intensitat d'ocupació. Tenint en compte l'últim padró de l'INE, vol dir que 1.618.874 valencians i valencianes estan en risc de pobresa o exclusió social.
Després que este indicador caiguera bruscament el 2021, després de la pandèmia, ara torna a créixer a la Comunitat Valenciana i continua situant-se com la sexta autonomia amb més percentatge de població en pobresa o en risc d'exclusió. La superen Extremadura (32,4%), Canàries (31,2%), Andalusia (35,6%), Castella-la Manxa (34,2%) i Múrcia (32,4%), just les mateixes que en els exercicis anteriors presentaven els índexs més preocupants.
La taxa Arope es calcula sobre la base de tres indicadors, i tots tres pugen del 2023 al 2024 al territori valencià. La població en risc de pobresa —que monitora quantes persones tenen ingressos baixos en relació amb el conjunt de la població— va pujar del 24,3% al 24,8%. Paral·lelament, el percentatge de població en situació de baixa intensitat en l'ocupació va passar del 8,7% al 8,8%. Este segon indicador es refereix a les llars en les quals els membres en edat de treballar ho feren menys del 20% del total del potencial de faena durant l'any estudiat.
També puja en huit dècimes, del 8,3% al 9,1%, la quantitat de persones en llars amb carència material i social severa. Esta dada implica que es compleixen uns quants dels requisits següents: no poden permetre's menjar carn o peix cada dos dies, calfar la casa adequadament, fer front a despeses imprevistes, tindre almenys dos parells de sabates o disposar d'un automòbil. En tots tres camps d’anàlisi la Comunitat Valenciana continua trobant-se per damunt de la mitjana estatal.
Més del 8% de la població té “molta dificultat” per a arribar a fi de mes
Amb esta situació econòmica, un 8,4% de la població valenciana manifesta haver patit "molta dificultat" el 2024 per a arribar a fi de mes, set dècimes menys que la mitjana espanyola. A més, el 38,1% de les llars —quasi quatre de cada deu— no es va poder permetre anar de vacances fora de casa almenys una setmana a l'any i el 38,7% no va tindre capacitat per a fer front a despeses imprevistes. Un altre percentatge preocupant que trau a la llum l'estadística de l'INE és que el 15,8% dels valencians i les valencianes pateixen retards pels pagaments de la vivenda o han de comprar en diversos terminis.
Els menors de setze anys, amb més risc
El risc de pobresa i exclusió social afecta especialment els menors de setze anys, que se situen en el 34,7%, i són el grup que més augmenta respecte a un any abans (0,4 punts), segons les dades de la mitjana espanyola. És la xifra més alta de la sèrie històrica, que comença el 2015 (el 2014 per als ingressos). Per contra, baixa en els majors de 65 anys fins a situar-se en el 19,5% (1,4 punts) i en el grup de 16 a 64 anys en el 25,8 (0,6 punts).
Save the Children demana un complement per fill i filla a càrrec i que es prioritze a les famílies monoparentals femenines
Un 14,2% de les llars amb menors de díhuit anys en la Comunitat Valenciana es troba en situació pobresa extrema, unes xifres que se situen més de tres punts per damunt de la mitjana estatal. Això són més de 166.000 xiquets i xiquetes, que viuen en llars la renda disponible de les quals és inferior al 40% de la renda mitjana. Així ho revela l'anàlisi que ha fet Save the Children arran d'esta enquesta de l'INE.
A més, l'ONG alerta que les famílies monoparentals femenines (amb filles i fills a càrrec i encapçalades per dones) de la Comunitat Valenciana continuen sent el tipus de llar més afectada: una de cada cinc (20,0%) s'enfronta a esta major vulnerabilitat socioeconòmica.
“Encara que hi ha un lleuger descens del risc de pobresa i exclusió social infantil a la Comunitat Valenciana, ens preocupa que haja augmentat la pobresa extrema de llars amb fills a càrrec. És imprescindible continuar donant una resposta contundent a esta situació perquè la pobresa deixe de tindre cara de xiquet o xiqueta”, ha dit Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana.
L'organització posa el focus en la millora de la Renda Valenciana d'Inclusió i demana que s'assegure un complement per fill i filla a càrrec i es prioritzen les famílies monoparentals femenines. També advoca per reforçar les quanties percebudes per les famílies amb fills i filles a càrrec que es troben en situació de pobresa extrema. A més, planteja ampliar el parc d'habitatge públic de lloguer social per a fer front a desnonaments, impagaments o altres situacions de vulnerabilitat econòmica i exclusió social. Finalment, demanen que a les beques i ajudes a l'estudi prevalguen els criteris d'equitat.