Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Vora 900 valencians treballaran en la verema francesa

Un total de 13.500 jornalers espanyols es traslladaran a França per a participar en la campanya vinícola, que comença a partir de la segona quinzena d'agost

La verema comença la segona quinzena d'agost / À Punt NTC

Uns 900 treballadors i treballadores procedents de la Comunitat Valenciana es desplaçaran enguany per a participar en la verema francesa. Es tracta d'un número inferior al d'altres campanyes per l'impacte de la sequera al país veí i el transvasament de treballadors a altres sectors en comunitats com Andalusia, segons el sindicat UGT.

Així ho ha assenyalat este dijous el secretari general de la Federació d'Indústria, Construcció i Agro d'UGT (UGT-Fica), Marià Foia, en la presentació de la campanya de la verema del 2024 i de les mesures d'assessorament que ofereixen per a garantir les condicions laborals dels temporers.

Enguany es desplaçaran a França 13.500 temporers espanyols, segons les estimacions d'UGT-Fica, que situa Andalusia com la comunitat amb major nombre de persones (10.150), seguida de la Comunitat Valenciana (900), Múrcia (600) i Castella-la Manxa (400), a part dels 1.450 treballadors de les altres regions.

Es pot guanyar entre 1.800 i 2.000 euros en la verema francesa —que sol durar de 20 a 25 dies a partir de la segona quinzena d'agost, quan es realitza en el sud—, si bé hi ha grups que la fan de manera primerenca i, després, es traslladen a zones amb recollida tardana, treballant entre 40 i 50 dies.

Foia ha destacat que, entre les diferents obligacions que existeixen, les persones que vagen a França no poden treballar per davall del salari mínim interprofessional de creixement, fixat en 11,65 euros per hora.

La jornada laboral a França és de 35 hores setmanals i, si es fan hores extraordinaris, la millora salarial és del 25% quan es fan fins a 43 hores a la setmana i del 50% quan se supera eixe número.

Equiparar les condicions laborals

La xifra de treballadors en la verema francesa contrasta amb la reclamació del sector a la Comunitat Valenciana, que assenyala la falta de mà d'obra per a cobrir la temporada. Les cooperatives d'Utiel-Requena indiquen com a causes la falta de relleu generacional i la marcada temporalitat del sector.  

Foia ha aprofitat l'inici de la campanya per a demandar als empresaris espanyols que "s'equiparen amb les condicions dels francesos" en compte de queixar-se per la falta de mà d'obra.

"Si milers de treballadors es desplacen a un país veí, és perquè allí els donen condicions adequades que al seu país no se'ls ofereix", ha apuntat el representant sindical, que ha cridat els empresaris agraris a pactar un conveni estatal del camp que homogeneïtze les condicions dels treballadors del sector.

En els últims mesos, els sindicats han convocat protestes i reclamat al govern que promoga el diàleg social amb vista a aconseguir el conveni estatal per a donar, així, solucions als problemes que es presenten en matèria de jubilació, salut laboral, salaris i altres qüestions.

La manca de personal també s'ha notat a la verema francesa. Segons Foia, el nombre de veremadors espanyols s'ha reduït enguany a França —en comparació amb els 14.000 o 15.000 temporers que van cada any des del 2015— per l'impacte de la sequera, que ha generat un retard en la campanya de la vinya i que, previsiblement, retallarà la producció de raïm francés.

A això se suma el fet que a Andalusia s'ha produït un cert transvasament del sector agrari al de la construcció amb un nivell d'ocupabilitat alta i millors condicions salarials, segons el secretari general.

"Sense treballadors no hi haurà sector agrari, per molts tractors que tinguen (els empresaris) i per molt que es manifesten als carrers", ha afegit Foia.

La verema a la Plana d'Utiel-Requena

Previndre els fraus a França

Per a la verema francesa, UGT-Fica ha reclamat als temporers espanyols que mai es desplacen sense un contracte en origen per a evitar fraus.

Com altres anys, ha posat a la disposició dels temporers un telèfon gratuït en el qual ofereix orientació sociolaboral amb vista a informar-los i donar-los suport directe davant qualsevol eventualitat.

Membres del sindicat també es desplacen a França per a acompanyar als temporers, explicant-los les obligacions que han de complir amb ells els empresaris de la verema, com la de tindre un contracte de treball i unes mínimes condicions de prevenció i seguretat.

Es recomana als veremadors que busquen un allotjament perquè els empresaris no estan obligats a donar-li'l i que no paguen per les ofertes de transport o traducció "perquè solen ser fraudulentes", ha assenyalat la secretària de Comunicació i adjunta a la secretaria general d'UGT-Fica, Lucía García-Quismondo.

Ocupació Agricultura

També et pot interessar