Vora setanta pobles valencians repten el Museu Britànic per a atraure turistes
La iniciativa, promoguda per l'Associació Espanyola de Pobles de Muntanya, proposa que si en un mes no sumen el mateix nombre de visites que les de la galeria londinenca, se'ls podran emportar com a peces d'exposició
Imagineu l'imponent castell de Morella com a part d'una exposició en el Museu Britànic de Londres? I les covetes dels moros i el nucli antic de Bocairent? O la mítica Muralla Roja de Calp? El patrimoni dels municipis valencians està en principi a quilòmetres de la prestigiosa galeria londinenca, però un original repte promogut per l'Associació Espanyola de Pobles de Muntanya (esMONTAÑAS) en què participen 69 de la Comunitat Valenciana podria apropar més que mai el territori al país del te i les pastes. Baix el lema "El meu poble en el British", un total de 280 localitats muntanyenques de tot l'estat s'han unit en un desafiament conjunt a aquest museu anglés que alberga monuments tan importants com el Partenó d'Atenes o les mòmies de l'antic Egipte: l'objectiu, sumar més visites que ells en un mes. Si perden, el recinte podrà convertir-los en objectes de museu.
La proposta, que naix com una manera divertida de commemorar el Dia Internacional de les Muntanyes i atraure turisme a municipis en risc de despoblament, l'han feta arribar per carta, adreçada directament al director del Museu Britànic, Mark Jones. En la missiva li plantegen convertir els pobles participants en objectes de museu si no aconsegueixen superar els 340.000 visitants en trenta dies, entre l'11 de desembre i l'11 de gener. La xifra es correspon amb el nombre de persones que passaren per la galeria londinenca en el mateix període de 2022 i és la referència que han triat per a marcar el tret d'eixida al repte.
La campanya inclou un vídeo protagonitzat pel primer regidor de Montant, Sergio Fornas, en què felicita el recinte per la "meravellosa col·lecció" que hi atresora i deixa clar que els pobles que representen estan a l'altura. "Vegen vostés els anglesos la quantitat de souvenirs que prengueren en préstec dels viatges per Grècia o Egipte" ironitza. I continua: "Els nostres pobles de muntanya són també un tresoret, el problema és que no ve tanta gent a visitar-nos". Amb aquesta premissa, Fornas llança el repte: si els pobles participants no superen l'objectiu de visites, el Museu Britànic podrà emportar-se'ls també per a exposar-los en la capital anglesa: "Al costat del faraó Ramsés, la font de la plaça els quedarà genial", li diu.
D'aquesta manera, el desafiament, que pretenen traslladar també a les xarxes amb l'etiqueta #mipuebloenelBritish, vol ser una mena de "crida" perquè totes aquelles persones que vulguen involucrar-se i posar el granet d'arena per a ajudar els enclavaments muntanyencs, s'animen a visitar-los, expliquen des d'esMontañas.
Els participants valencians
La Comunitat Valenciana està representada per 69 poblacions de les tres províncies. A València està la participació més nombrosa, fins a 39: les Alcubles, Alpont, Andilla, Ares dels Oms, Benaixeve, Bicorb, Bocairent, Bolbait, Cases Altes, Cases Baixes, Castielfabib, Catadau, Xella, Xulilla, Cofrents, Domenyo, Dosaigües, Énguera, Xestalgar, Figueroles de Domenyo, Xalans, Xarafull, Llíria, Llombai, Marines, Millars, Moixent, Navarrés, Paterna, Olocau, Quesa, Requena, Sinarques, Titaigües, Tous, Toixa, Utiel, Vallada i Iàtova. Altres 24 estan en les comarques del nord: Argeleta, Begís, Castellfort, Caudiel, Xodos, Cinctorres, Cirat, Espadella, Forcall, Xèrica, la Mata, la Pobla de Benifassà, Montant, Morella, Portell de Morella, Pobla d'Arenós, Sacanyet, Sueras, Soneja, Todolella, Toga, Torre-xiva i Víver. Finalment, sis d'Alacant tanquen la presència valenciana: Beneixama, Calp, Gaianes, Ibi i Pego.
Els participants en la competició confien a "aconseguir en un mes les xifres de visitants que obté el tercer museu més visitat del món". Precisament, per a mesurar-ho reforçaran la metodologia utilitzada per al comptatge de visitants amb els pobles que disposen oficines de turisme, mitjançant l'escolta activa de l'etiqueta #mipuebloenelBritish i amb l'habilitació de comptadors de pas en pobles de referència estadística.