El xocolate amb xurros de les Falles: més car pel preu de rècord del cacau

En un any la tona de cacau s'ha disparat un 147% i ha passat dels 2.700 dòlars als 6.800

Parada de xurros en Falles en una imatge d'arxiu
Parada de xurros en Falles en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (EP)

L’oli no és l’únic producte que ha arribat al seu preu màxim. També el cacau s’ha disparat, fet que preocupa els fabricants de xocolate i els consumidors. En un any la tona de cacau ha passat dels 2.730 dòlars (2.500 euros) als 6.826 (6.300 euros). Un increment del 147% des de març de l'any passat.

La tempesta perfecta ha caigut a plom sobre el mercat del cacau. El canvi climàtic ha reduït les collites tant per la sequera com per les precipitacions torrencials. Si afegim els incendis, les malalties i la inflació de les matèries primeres, la situació es tradueix en un gran desfasament entre producció i demanda i, en conseqüència, un preu de rècord.

"El preu de la matèria primera se'ns ha duplicat i ja ens calfem el cap per a veure com el podem traure", explica Andreu Pascual, gerent de Productes Pascual. El fabricant de xocolate argumenta que les pèrdues són irremeiables perquè, com comenta, "no podem apujar els preus cada dia i hi ha vegades que ja t’has compromés a un preu."

Una pujada que ja afecta els preus al carrer. "Hem apujat només el xocolate. El fem de manera artesanal i el que ha apujat més és la mà d'obra", comenta el bunyoler Mariano Catalán, que anota que enguany el got ha pujat 0,20 cèntims i el litre ha passat de costar 9 a 10 euros.

Tot i que ens el podem permetre, els preus continuaran pujant i tastarem el xocolate més car de la història. Ara bé, mentre continue sent un plaer que en substitueix d'altres, en continuarem comprant, siga quin siga el preu.

També et pot interessar

stats