10 anys de Kim Jong-un: armes nuclears i sancions de l'ONU
El tancament fronterer i la falta de vacunes han portat Corea del Nord a una situació insostenible
Aquest divendres es compleixen deu anys des que Kim Jong-un va heretar el lideratge de Corea del Nord, un país en el punt de mira per haver aconseguit desenvolupar el seu programa nuclear. De fet, de les deu resolucions sancionadores que ha aprovat l'ONU contra el règim per la seua capacitat nuclear, huit corresponen a l'era Kim Jong-un.
Per contra, l'economia de l'empobrit país s'ha ressentit de manera creixent a causa del canvi climàtic, amb tifons cada vegada més freqüents que els destrueixen la collita. A més, el tancament fronterer total motivat per la pandèmia ha tallat l'entrada de capital estranger. Així el país, que ha rebutjat rebre vacunes, està en una situació "insostenible".
Tots els experts s’han mostrat d'acord que hi ha molts indicadors que el líder nord-coreà estaria aprofitant la pandèmia per a esclafar qualsevol dissidència amb durs controls fronterers, amb l'orde de disparar a tot el que s'acoste a la frontera i amb l'aprovació al desembre de 2020 d'una llei contra influències i pensament forà.
Recentment, ha consolidat el seu poder amb la porga del seu oncle del govern i ha començat a utilitzar el concepte de kimjongunisme. Lim Jae-cheon, professor d'Estudis Nord-coreans de la Universitat de Corea, ha explicat que el règim ha emprat aquest terme per continuar amb el llegat ideològic que van deixar els predecessors en el càrrec, son pare i l'avi. Així i tot, la seua propaganda “tracta de donar una imatge més pròxima al poble”, segons la investigadora Rachel Minyoung Lee.
Entre les imatges difoses pel govern, s’ha vist Kim plorar durant les celebracions dels 75 anys del Partit, a la tardor de 2020, demanar perdó per no poder millorar la seua situació, i obligar els seus funcionaris a disculpar-se per l’assolament d'un edifici en 2014, una cosa insòlita fins ara en aquest règim.
De cara al futur, davant de l'encallament de les converses sobre desnuclearització, les sancions semblen ara mateix el principal punt feble del règim però, així i tot, Kim ha expressat diverses vegades el seu pla de continuar armant-se.