El 21,8% de la població mundial ha rebut ja almenys una dosi contra la Covid-19
La vacunació visibilitza la desigualtat social entre els hemisferis nord i sud, amb països com el Canadà, on el 66,52% ja té una vacuna, mentre que a Nigèria no arriba ni a l'1%
El 21,8% de la població mundial ha rebut almenys una dosi de la vacuna contra la Covid-19. La vacunació és la gran aliada per a véncer la pandèmia de la Covid-19 i, conforme s'avança en l'administració de dosis, es van fent passos per a aconseguir aquest objectiu. Una pandèmia que deixa un rastre luctuós de 3,87 milions de morts i 178.78 milions de contagis, segons les dades de la Universitat Johns Hopkins.
S'han administrat ja 2.700 milions de dosis en tot el món, a un ritme que en la actualitat és de 38 milions de vacunes diàries, tal com mostren les estadístiques que recull la publicació en línia Our World in Data. El procés d'immunització contra la Covid-19, que es va iniciar a principis de desembre als Estats Units, el Regne Unit, Rússia i la Xina, avança amb força sobretot als països més rics.
La vacunació ha palesat una vegada més la desigualtat social entre els hemisferis nord i sud. Els països pobres manquen de recursos per a adquirir vacunes i només el 0,9% de les persones als països de baixos ingressos ha rebut almenys una dosi. Així, a Amèrica del Nord tenen almenys una dosi el 41,02% de la població, a Europa el 38,15%, a Sud-amèrica el 25,81%, Àsia el 22%, a Oceania el 15,88% i a Àfrica un paupèrrim 2,44%.
El Canadà, el Regne Unit i Israel, al capdavant
Per països, al capdavant trobem el Canadà (66,52%), el Regne Unit (63,53%) i Israel (63,49%), que tenen ja a més del 60% de la població amb almenys una dosi. Tant el Canadà com el Regne Unit han optat per administrar una dosi a la major quantitat de persones, retardant l'aplicació de la segona per a així permetre que moltes més persones estiguen protegides contra les conseqüències greus de Covid-19 molt abans.
El segueixen en el rànquing els Estats Units (52,95%), Itàlia (51,99%) i Alemanya (50,47%), amb més de la meitat de la població amb almenys una vacuna. La Unió Europa presenta una mitjana del 47,05%. A Espanya la campanya avança a bon ritme i les xifres de ciutadans amb una dosi s'acosta a la meitat de la població (49%) mentre que el 30,5% ha completat ja la pauta de vacunació.
Una vacunació desigual entre països rics i pobres
En altres països del món amb gran població, el percentatge de vacunació és bastant inferior. Així, trobem el Brasil (29,52%) Austràlia (18,99%), el Japó (17,7%), l'Índia (16,27%), Rússia 13,47% o Egipte (3,24%). Cal destacar, per exemple, Indonèsia, que sent el quart país més poblat del món, només té el 8,42% de la població immunitzada; mentre que el Pakistan, cinqué en nombre d'habitants, té tan sols un 4,62% de vacunats. Significatiu és el cas de Nigèria, que sent el seté país més poblat del món, només presents un insignificant 0,95% de persones amb alguna dosi contra el coronavirus.
La Xina ha inoculat el 40% de les dosis mundials
Si el focus el posem en el nombre de dosis administrades, els països més poblats lideren aquest rànquing. Així, la Xina ha administrat ja més de 1.000 milions de dosis de les seues vacunes contra la Covid-19 en el seu territori nacional, on viuen més de 1.400 milions de persones. El nombre de dosis injectades representa el 40% del total mundial. Els següents països amb més vacunes administrades són els Estats Units (317,97 milions), l'Índia (274,29 milions), el Brasil (86,96 milions), el Regne Unit (74,58 milions) i Alemanya (66,45 milions).
Un repartiment de vacunes desigual
Per a aconseguir una immunitat global és necessari, per tant, que els països més rics se solidaritzen amb els més pobres i repartisquen les vacunes. No obstant això, més de la meitat dels països més pobres que reben dosis a través del programa d'intercanvi de vacunes Covax no tenen subministraments suficients per a continuar, segons ha denunciat l'assessor principal de l'OMS, Bruce Aylward.
L'escassetat, causada en part per retards en la fabricació i interrupcions del subministrament a l'Índia, es produeix quan els casos i les morts augmenten a Àfrica com a part d'una tercera onada d'infeccions.
Així, mentre que als Estats Units més del 40% de la població està vacunada, a Bolívia, l'Equador i el Perú la xifra és el 3%. L'Organització Panamericana de la Salut adverteix que si continua aquesta tendència en l'accés a les vacunes, controlar la pandèmia a la regió tardarà anys.
Els EUA donaran 14 milions de vacunes a Llatinoamèrica i el Carib
Els Estats Units ha anunciat aquest dilluns que donaran més de 14 milions de dosis de vacunes contra la Covid-19 a una vintena de països de Llatinoamèrica i el Carib, la majoria a través del mecanisme Covax, promogut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). En concret, arribaran al Brasil, l'Argentina, Colòmbia, el Perú, l'Equador, Paraguai, Bolívia, l'Uruguai, Guatemala, El Salvador, Hondures, Panamà, Costa Rica, la República Dominicana, Haití i altres països de la Comunitat del Carib (Caricom).
Aquestes dosis formen part dels 80 milions de vacunes que el president nord-americà, Joe Biden, va prometre repartir a altres països abans que acabara juny, una meta que la Casa Blanca ha reconegut que no es podrà complir. Covax canalitzarà 10 milions més de dosis donades pels Estats Units a països africans seleccionats amb l'ajuda de la Unió Africana; mentre que 16 milions més arribaran a una vintena de nacions a Àsia, entre elles l'Índia, el Pakistan, l'Afganistan, Tailàndia, Indonèsia, Malàisia, Vietnam, Filipines o Cambodja.
Els Estats Units s'han reservat 14 milions de dosis, el 25% del total de 55 milions pendents de repartiment, per a entregar-les directament a països aliats o que les necessiten, entre els quals hi ha Colòmbia, l'Argentina, Costa Rica, Panamà, la República Dominicana, Haití i altres nacions de la Caricom.