34 països, entre els quals hi ha Espanya, condemnen els atacs a la força de l'ONU al Líban

Cinc soldats han resultat ferits en tres dies en incidents atribuïts a Israel

Un casc blau de la FINUL
Un casc blau de la Finul / Europa Press

Un total de 34 països contribuïdors de la Força Provisional de les Nacions Unides per al Líban (Finul), entre els quals està Espanya, han subscrit una declaració conjunta en la qual condemnen els atacs recents a eixa força, demanen respecte per a la seua missió i que es garantisca la seguretat del seu personal.

Fonts del Ministeri d'Afers Estrangers espanyol han informat d'esta mesura, que ha sorgit a iniciativa de Polònia i s'ha plasmat en una carta en la qual els 34 països reiteren el seu suport a la Finul, el "principal objectiu de la qual és brindar estabilitat i pau duradora al sud del Líban, així com al Pròxim Orient, en línia amb les rellevants resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU".

En el text, que ha publicat en la xarxa social X la missió de Polònia en l'ONU, els signants consideren el paper de la Finul "particularment decisiu, a la llum de l'escalada a la regió" i exigeixen que els atacs cessen "immediatament" i s'"investiguen adequadament".

La missió de l'ONU al sud del Líban ha denunciat este dissabte que un dels seus soldats va resultar ferit "per tirs" a la seua caserna general a Naqoura, amb la qual cosa augmenta a cinc el nombre de cascos blaus ferits en incidents atribuïts a Israel en tres dies.

Els signataris també expressen el seu compromís amb la cooperació multilateral, amb l'ONU en el seu centre, i fan una crida perquè es respecte la legislació internacional, en concret la Carta de les Nacions Unides i les resolucions rellevants del Consell de Seguretat en esta matèria.

Des de fa tres setmanes Israel du a terme una campanya de bombardejos intensos contra el sud i l'est del Líban, així com Beirut, que ha provocat la mort de la major part de les més de 2.200 persones que han perdut la vida al Líban des d'octubre del 2023.

Per la seua banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha acusat este diumenge la Finul de ser "escuts humans" del grup xiïta Hezbol·là. La negativa a "evacuar els soldats de la Finul els converteix en ostatges de Hezbol·là. Això posa en perill les seues vides i les dels nostres soldats", ha dit el mandatari en un missatge en vídeo.

També et pot interessar

stats