52 dies de guerra a Ucraïna: l'evolució del conflicte en imatges
Fem una cronologia dels moments claus de la invasió que Rússia va iniciar el passat 24 de febrer
24 de febrer: Rússia envaeix Ucraïna
Rússia compleix les seues amenaces i ataca Ucraïna poc abans de les sis de la matinada. En un missatge televisat, Putin justifica l'ofensiva amb l'objectiu d'alliberar la zona del Donbass dels "abusos i del genocidi" del govern ucraïnés contra la població prorussa.
25 de febrer: El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, apareix en un vídeo a través de les xarxes en què confirma que es troba a Kíiv, després dels rumors que indicaven que podria haver eixit de la capital a causa dels primers atacs de Rússia.
27 de febrer: Vladímir Putin ordena posar les forces de contenció russes, també les nuclears, en "règim especial de servei", en resposta a les sancions i al reforçament militar de l’OTAN.
27 de febrer: La Unió Europea proposa finançar amb fons comuns "material letal" perquè Ucraïna puga defensar-se de la invasió russa i també prohibir aquells mitjans russos que "desinformen", com RT o Sputnik. Espanya prepara l'enviament de 20 tones de material militar i sanitari a Ucraïna.
28 de febrer: Els dos països inicien unes primeres converses a Bielorússia per a aconseguir un alto el foc mentre continuen els atacs. En pocs dies de conflicte, la invasió russa havia causat 352 civils morts i 1.700 ferits entre la població civil d'Ucraïna. Segons les fonts ucraïneses ja hi havia hagut 4.500 baixes de soldats russos.
Març
1 de març: Mitjans locals alerten de bombardejos a Kíiv i d'una forta explosió prop de la torre de televisió de la capital. També denuncien que soldats russos han entrat a la torre de televisió.
2 de març: Ucraïna denuncia la mort de 2.000 civils en atacs a Khàrkiv, la segona ciutat més gran del país.
3 de març: Les delegacions de Rússia i Ucraïna acorden organitzar corredors humanitaris en la segona ronda de converses.
4 de març: L'OTAN acorda que ni avions ni tropes aliades entren a Ucraïna perquè "no volem ser part del conflicte amb Rússia a Ucraïna".
5 de març: Rússia reprén els atacs a Mariúpol i Volnovakha després del fracàs de l'alto el foc. Milers d'ucraïnesos protagonitzen un èxode desesperat davant de l'avanç de l'exèrcit rus, però Ucraïna paralitza l'evacuació de civils i denuncia que Rússia ha incomplit l'alto el foc.
6 de març: Ucraïna denuncia un atac amb projectils contra un reactor nuclear a Khàrkiv.
7 de març: Ucraïna veu "inacceptable" el pla d'evacuació perquè porta per territori rus la població civil. El govern de Zelenski denuncia que l'ofensiva russa ha deixat més de 900 poblacions a Ucraïna sense subministrament elèctric, aigua ni calefacció.
9 de març: Ucraïna denuncia el bombardeig rus a un hospital infantil a Mariúpol.
14 de març: Mitjans nord-americans asseguren que Rússia va demanar a la Xina suport militar i econòmic per a la invasió d’Ucraïna.
15 de març: Zelenski es resigna i demana als ucraïnesos que s'obliden d'una possible entrada a l'OTAN. Aquesta possibilitat d'ingrés del país en l’Aliança Atlàntica és un dels motius que justifica Rússia per a la invasió.
15 de març: Rússia bombardeja edificis d’habitatges de Kíiv hores abans de la quarta ronda de converses amb Ucraïna.
16 de març: Rússia i Ucraïna avancen en un esborrany d'un acord de pau, mentre continuen els atacs. Inclouria la retirada de Rússia si Kíiv declara la neutralitat i accepta límits a les seues forces armades.
16 de març: Ucraïna denuncia el bombardeig rus a un teatre de Mariúpol amb centenars de civils que es refugiaven a l'interior.
18 de març: Rússia ataca per primera vegada Lviv, porta de fugida a Polònia i últim reducte més allunyat del conflicte.
18 de març: Ucraïna denuncia el bombardeig d'una escola a Mariúpol on s'havien refugiat 400 persones.
20 de març: L'ONU eleva a 10 milions les persones desplaçades per la guerra a Ucraïna. Polònia ha acollit sis de cada deu refugiats ucraïnesos.
21 de març: Ucraïna rebutja rendir Mariúpol i Rússia deixa la ciutat sense corredor humanitari. A més, continua l'ofensiva en altres punts cobdiciats del país, especialment Kíiv, on obusos russos bombardegen cases civils i un centre comercial.
23 de març: Rússia recupera l'amenaça atòmica i la verbalitza com una possibilitat real, per primera vegada, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.
25 de març: Rússia rebaixa els seus objectius militars a Ucraïna i afirma que se centrarà a “alliberar” el Donbass. Per la seua part, Ucraïna denuncia que Rússia tracta d'obrir un corredor per a unir Donetsk amb Crimea.
26 de març: Rússia ataca Lviv hores després d'anunciar que se centraria a "alliberar" el Donbass.
28 de març: El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, manifesta l'interés de Moscou per unes "converses exitoses" hores després que Ucraïna oferisca la renúncia a l'OTAN.
30 de març: Rússia intensifica l'ofensiva al Donbass, però continua atacant Kíiv.
Abril
1 d'abril: Rússia retorna a Ucraïna el control de Txernòbil entre sospites de contaminació radioactiva de les seues tropes.
1 d'abril: La retirada de les tropes russes de Kíiv porta el conflicte a Odessa.
4 d'abril: La massacre sobre la població civil de Butxa desencadena la condemna internacional contra Rússia per crims de guerra. L'ONU reclama una investigació independent pels vora 300 assassinats, que Moscou considera un muntatge.
6 d'abril: Rússia centra els esforços a aconseguir l'assalt definitiu per controlar Mariúpol. L'exèrcit de Putin anuncia l'ofensiva final per a la presa de la ciutat portuària, després de véncer el termini perquè les forces ucraïneses deposaren les armes.
8 d'abril: Zelenski denuncia una massacre a Borodianka "molt més horrible" que la de Butxa. El govern ucraïnés assegura haver trobat 300 cadàvers després de la retirada dels soldats de Moscou d'aquesta localitat, pròxima a Kíiv.
11 d'abril: Ucraïna denuncia una nova matança de civils a Búzova mentre augmenta la pressió russa al Donbass.
12 d'abril: Ucraïna denuncia el possible ús d'armes químiques a Mariúpol i l'alcalde de la ciutat assegura que més de 10.000 civils han perdut la vida des de l'inici de l'atac rus.
14 d'abril: Rússia amenaça amb un desplegament d'armes nuclears si Suècia i Finlàndia entren en l'OTAN.
15 d'abril: La CIA veu possible que Rússia utilitze a Ucraïna armes nuclears tàctiques o de baixa potència.