COP26: 50 països acorden frenar l'agricultura i la ramaderia intensives, responsables d'un 24% de les emissions contaminants
La cimera pel clima arriba a l'equador, amb la pressió als carrers i els dificultats per arribar a acords efectius per a frenar l'escalfament de la Terra
Cinquanta països s'han compromés aquest dissabte a donar 4000 milions de dòlars per a frenar l'agricultura i la ramaderia intensives, responsables d'un 24% de les emissions contaminants. Aquest ha sigut l'acord més destacat de la jornada, en la línia del de 130 estats, que sumen el 90% de la massa forestal mundial, d'aturar i revertir la pèrdua de boscos i la degradació de la Terra per a 2030.
Així i tot, el president de la COP26, Alok Sharma, ha reconegut que serà complicat tancar acords efectius per a frenar l'escalfament de la Terra.
"Volem justícia climàtica i la volem ja". Aquest crit ha inaugurat a Sydney, Austràlia, la jornada mundial d'accions contra el canvi climàtic que al llarg del dia s'ha estés per les principals ciutats del món, majoritàriament europees. L'oratge no ha acompanyat, però Glasgow, seu de la cimera mundial del clima, ha viscut una de les protestes més multitudinàries, amb manifestacions i accions puntuals.
Marina, una jove activista d'Alcoi, s'ha encadenat junt amb altres militants del grup Extinction Rebellion en un pont de la ciutat escocesa, on la policia els ha arrestat sense recórrer a la violència i encara els està interrogant.
A París han optat per posar cara als poderosos que tenen la responsabilitat d'actuar i no quedar-se en el "bla, bla, bla" que denuncia reiteradament l'activista sueca Greta Thunberg.
A pesar de la pressió del carrer, encara queden dies complicats en la negociació. Aquest diumenge, però, l'activitat s'atura i es reprendrà dilluns en la segona setmana d'aquesta cimera pel clima.