El 55% dels britànics creu que el Brexit va ser un error cinc anys després

Els britànics que viuen a Alacant des d'abans del Brexit no noten canvis, però diuen que cada vegada hi ha menys compatriotes perquè el visat no els permet estar més de noranta dies seguits

Imatge d'arxiu de les banderes del Regne Unit i de la UE prop del Big Ben a Londres
Imatge d'arxiu de les banderes del Regne Unit i de la UE prop del Big Ben a Londres / Reuters

Cinc anys després que s'implementara el Brexit, el 55% dels britànics creu que va ser un error deixar el club comunitari i pensa que el seu país hauria de tornar a la Unió Europea (UE), segons un sondeig. Un referèndum organitzat al Regne Unit el 23 de juny de 2016, en què el 51,9% dels votants va donar suport al Brexit, va propulsar l'eixida britànica de la UE, que es va concretar el 31 de gener del 2020.

Després de l'eixida del Regne Unit de la UE s'han establit controls fronterers que abans no existien i s'exigeixen nous permisos per a circular les mercaderies.

Només tres de cada deu britànics (30%) afirmen ara el 2025 que va ser correcte que el Regne Unit votara a favor d'abandonar la UE, segons un sondeig de l'institut YouGov en una mostra de 2.225 persones, que significaria el nivell més baix registrat des del referèndum.

En esta enquesta, entre els britànics que van votar a favor del Brexit, un de cada sis (18%) creu que l'eixida de la UE va ser un error. Entre els joves majors de 18 anys que no van poder votar en el referèndum de 2016, en ser menors d'edat, una gran majoria (75%), va mostrar en l'enquesta el seu desacord amb l'eixida de la UE.

Després d'arribar en poder al juliol, el primer ministre britànic, Keir Starmer va prometre "reiniciar" les relacions amb la UE. L'octubre passat, el líder laborista va visitar a la seu de la UE a Brussel·les, la primera d'un primer ministre britànic des del 2020.

Però el líder britànic ha descartat el retorn del Regne Unit a l'organisme europeu.

Espanya acull la colònia britànica més gran del món, la majoria a Alacant

Espanya continua sent el país que acull a la colònia britànica més gran del món, amb més de 250.000 nacionals amb residència al país europeu, mentre que al Regne Unit, en data d'1 de gener de 2024, estaven censats 189.779 espanyols.

A la província d'Alacant, on viuen un de cada quatre residents britànics a Espanya, la immensa majoria dels quals tenien sa casa abans del Brexit no ha notat diferències en el dia a dia perquè abans de l'eixida se'ls va oferir adequar la documentació i tenen coberta l'atenció sanitària.

Estos britànics sí que veuen que cada vegada hi ha menys compatriotes, principalment perquè el visat no els permet romandre més de noranta dies seguits al país en provindre de fora de la UE i perquè han d'afrontar la despesa mèdica, sovint massa car.

Sally i Roy Cooper, un matrimoni jubilat que porta sis anys vivint a Sant Fulgenci
Sally i Roy Cooper, un matrimoni jubilat que porta sis anys vivint a Sant Fulgenci / José Pedro Martínez (EFE)

D'altra banda, els espanyols que encara resideixen al Regne Unit parlen del Brexit com un embolic administratiu a l'hora de formalitzar qualsevol gestió que a més va generar un "ambient bastant xenòfob" cap a la població europea entre 2016 i 2020.

Gibraltar, l'única peça encara sense resoldre del Brexit

Cinc anys després de l'entrada en vigor del Brexit, la qüestió d'encaixar Gibraltar segueix en l'aire, és l'últim escull del procés. La peculiar situació de la qual es considera l'última colònia europea, un Penyal amb una important situació estratègica, en el pas entre el Mediterrani i l'Atlàntic, i entre Àfrica i Europa, que Espanya va cedir al Regne Unit en el Tractat d'Utrecht el 1713, ha convertit a Gibraltar en una les peces més difícils de resoldre, dins del ja complicat Brexit.

I això que fa ja més de quatre anys que les parts, la UE, el Regne Unit, Espanya i Gibraltar van arribar a l'acord de la nit de Cap d'Any del 2020, un dia abans que finalitzara el període transitori de la retirada del Regne Unit de la UE.

En aquell acord, que encara no ha arribat a tancar-se, s'estableix que Gibraltar formarà part de l'espai Schengen a l'empara d'Espanya, perquè el Regne Unit no pertany a esta aliança de lliure de circulació de persones. Amb eixa fórmula, el reixat desapareixeria i les fronteres estarien en el port i l'aeroport de Gibraltar.

També et pot interessar

stats