El 95% de les dones embarassades i lactants del nord de la Franja de Gaza, en risc de penúria alimentària extrema

Els pediatres imploren una treva militar, que continua en l'aire, amb Israel fora de la taula de negociació i el rebuig de Hamàs a les condicions per a l'alto el foc

Una mare plora sobre la filla, ingressada amb un quadre sever de desnutrició a l'hospital Kamal Adwan
Una mare plora sobre la filla, ingressada amb un quadre sever de desnutrició a l'Hospital Kamal Adwan / Osama Abu Rbaya (Reuters)

El 90 % dels menors i el 95% de les dones embarassades i lactants de la Franja de Gaza s'enfronten a una situació de penúria alimentària extrema. L'alerta l'ha donada l'Organització Mundial de la Salut, després de visitar, per primera vegada des del 7 d'octubre, dos hospitals del nord de l'enclavament, el d'Al-Shifa i el de Kamal Adwan. La realitat que descriu és paorosa. La taxa de desnutrició aguda, la que provoca un aprimament irreparable dels menors, ha passat en els últims cinc mesos del 0,8 % al 15,6 %. Només en la unitat pediàtrica de Kamal Adwan han mort deu xiquets de fam i desnutrició en els últims dies.

"Quan un xiquet està acostumat a fer tres menjars al dia i acaba fent-ne un, el cos cau en un dèficit en carbohidrats, vitamines, proteïnes i greixos i entra en un estat de deshidratació. En el 50% o 60% dels casos que rebem, a penes podem fer res. No tenim què donar-los. Com a molt, una solució salina o ensucrada", diu Imad Dardonah, un dels pediatres de l'hospital en un vídeo penjat per l'organització.

"Salveu els xiquets. Pareu la guerra perquè entre ajuda medica i carburant als hospitals i torne tot el personal mèdic que va haver d'anar-se'n al sud", implora des del seu centre sanitari, entre talls intermitents d'energia que augment el risc entre els nounats i els pacients més greus.

Les negociacions sobre la treva, que podrien pausar el conflicte, avancen en la incertesa més absoluta: sense Israel a la taula i amb el rebuig de Hamàs a les condicions per a l'alto el foc. El grup islamista ha declinat l'última contraoferta de treva, però s'ha mostrat disposat a continuar negociant "per a arribar a un pacte que faça realitat les demandes i interessos del poble palestí". La fam no espera la treva. Els Estats Units, principal aliat diplomàtic i subministrador d'armes d'Israel, han llançat el segon enviament d'ajuda per l'aire (37.000 racions d'aliments) al nord de la Franja. Malgrat aquest ajut, un pegat en mig de la catàstrofe, la gestió del conflicte continua passant factura al president estatunidenc, Joe Biden. Tot i la victòria en les primàries del superdimarts, ha rebut un vot de càstig de vora el 20% en estats com Minnesota. A bona part de l'electorat demòcrata se l'indigesten les 30.717 morts i els 72.156 ferits que ja ha causat l'ofensiva militar de Tel-Aviv, segons el recompte del Ministeri de Sanitat de l'enclavament, que administra el braç polític de Hamàs. Al balanç, reconegut parcialment pels EUA, s'han sumat altres 86 palestins morts i 113 ferits com a resultat de diversos atacs en les últimes 24 hores.

El PMA: "La fam ha arribat a nivells catastròfics"

El Programa Mundial d'Aliments (PMA) de les Nacions Unides ha advertit "que la fam ha arribat a nivells catastròfics". Assegura que estan fracassant en l'intent de repartir aliments per carretera al nord de Gaza. Les forces de defensa d'Israel han rebutjat l'entrada d'un comboi de catorze camions (el primer del PMA des que va suspendre els lliuraments al nord el 20 de febrer) després de tres hores d'espera en el lloc de control de Wadi Gaza. Després de ser rebutjats, els camions van ser desviats i, més avant, detinguts per una gran multitud de persones desesperades que van saquejar els aliments i es van emportar al voltant de 200 tones dels camions.

L'ONU dona crèdit a les violacions de Hamàs

Els informes sobre la fam severa que pateix la població palestina s'han conegut hores després d'un altre de les Nacions Unides que dona crèdit a les acusacions que assenyalen que la milícia islàmica Hamàs va utilitzar la tortura sexual en l'atac a Israel del 7 d'octubre, en què van morir unes 1.200 persones. Moltes d'aquestes violacions s'haurien perpetrat en el festival musical Nova, on es van trobar els cossos de dones assassinades i nues de cintura cap avall. No obstant això, l'equip que l'ha elaborat no ha parlat directament amb cap víctima. Les entrevistes han sigut a membres de les institucions israelianes, supervivents, testimonis de l'atac, ostatges alliberats i personal sanitari. Hamàs denuncia que l'informe no és objectiu i està esbiaixat a favor d'Israel.

També et pot interessar

stats