Absolt al Japó el pres que més temps ha passat en un corredor de la mort al món

A l'exboxejador Iwao Hakamada, de 88 anys, el condemnaren a pena capital el 1968 per assassinat i ara un tribunal sentencia que l'incriminaren falsament

Pancarta en suport de Iwao Hakamada, el pres absolt
Pancarta en suport a Iwao Hakamada, el pres absolt / AFP

Un tribunal del Japó ha absolt este dijous Iwao Hakamada, un home de 88 anys que n'ha passat 47 empresonat per un assassinat, considerat el reu que més temps ha estat en un corredor de la mort a tot el món. La justícia nipona el va condemnar a la pena capital a finals dels anys seixanta per matar una família i va romandre a la presó fins al 2014, quan s'anul·là aquella sentència per dubtes sobre la veracitat de les proves. Esta decisió és un fet molt poc habitual en el país asiàtic. El segon judici al qual s'ha sotmés el pres ha acabat revocant la condemna.

La nova resolució, anunciada pel jutge Koshi Kunii del Tribunal de Shizuoka (sud-oest de Tòquio), reconeix que va existir "falsificació de proves" per les quals la Fiscalia i les autoritats encarregades de la investigació del cas incriminaren Hakamada. L'arrestat, exboxejador professional nascut a Shizuoka el 1936, va ser condemnat a mort el 1968 per assassinar dos anys abans l'amo de la fàbrica de miso (soja fermentada) en què treballava, l'esposa i els dos fills de la parella i, seguidament, cremar la casa on vivien.

El Tribunal de Shizuoka va accedir a jutjar de nou l'home després que insistira que les proves que l'incriminaven van ser, en realitat, fabricades en contra d'ell. Es tractava, en concret, d'unes peces de roba trobades en un dels tancs de miso de la fàbrica i tacades de sang que coincidia amb el seu ADN.

La sentència d'este dijous marca la quinta ocasió al Japó de postguerra en què un condemnat a pena capital és absolt després de repetir-li el judici. L'anterior decisió judicial del mateix tipus va tindre lloc fa 35 anys. Als 88 anys i amb una condició mental afeblida després de passar entre reixes prop de mig segle, l'exboxejador rebrà una compensació a determinar en funció dels anys d'empresonament, sempre que no hi haja apel·lació per part de la fiscalia. Per a recórrer contra el nou veredicte hi ha un termini de dos setmanes des de l'anunci.

També et pot interessar

stats