Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Acaba a Brussel·les la cimera sobre immigració amb "progressos" per a un acord

El president Pedro Sánchez creu que la Unió Europea arribarà a una solució conjunta davant de la crisi migratòria de la Mediterrània.

Jean-Claude Juncker rep el president espanyol, Pedro Sánchez, en la cimera celebrada a Brussel·les / Yves Herman (Efe)

La cimera informal sobre immigració que s'ha celebrat a Brussel·les aquest diumenge amb la participació de setze països de la Unió Europea ha acabat amb progressos per a establir un acord de cara al pròxim Consell Europeu, que tindrà lloc els dies 28 i 29 de juny. Aquesta és la impressió d'alguns dels caps d'estat i de govern que han participat en la reunió, que havia convocat el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, amb l'objectiu d'acostar posicions entre els països europeus davant de la crisi arran de l'arribada massiva de refugiats aquestes últimes setmanes. 

El president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat esperançat que la Unió Europea arribe finalment a un acord comú davant del problema migratori que es viu en aigües de la Mediterrània, i ha qualificat la cimera com "un pas avant" en aquesta direcció.

De fet, França i Espanya han consensuat una proposta per a crear centres tancats per al desembarcament d'immigrants en terra europea, que, per a Sánchez, serien un punt de partida per tal de trobar una solució final que ha de conjuminar els valors europeus de solidaritat i drets humans amb el compromís de compartir la responsabilitat i les despeses que suposa el desafiament de la migració que arriba per la Mediterrània.

La cimera extraordinària d'aquest diumenge, que ha tingut lloc enmig d'un clima marcat per l'absència dels països del Grup de Visegrád -Polònia, Hongria, la República Txeca i Eslovàquia-, evidencia la divisió d'Europa pel que fa a la política migratòria. Aquests països, de fet, es neguen a aplicar el sistema de quotes de repartiment de refugiats proposat per l'eix francogermànic.

En aquest sentit, el president francés, Emmanuel Macron, ha manifestat que, en cas de no poder arribar a un acord entre els 28 països que integren la Unió Europea, es podria avançar en la cooperació dels països que creuen en els valors europeus.

Per la seua banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat en acabar la cimera que tots els assistents coincideixen que "no es poden deixar a soles" els socis més afectats per l'arribada de la immigració, i ha afegit que els refugiats no poden elegir en quin país demanen asil.

Entre la resta de països, destaca el creuament d'acusacions d'Itàlia i Malta pel tancament de fronteres al vaixell Lifetime, amb més de 200 persones rescatades i al qual de moment neguen l'entrada a port. Malta ha tractat de llevar-se pressió de damunt en la cimera, aduint que els representants dels estats europeus estan reunits per a buscar solucions i no per acusar-se els uns als altres.

També et pot interessar