Primer acord en la COP26: els països es comprometen a parar la destrucció dels boscos per al 2030
Un centenar d'estats, que representen el 85% de la superfície forestal del planeta, tanquen un pacte "històric" en la segona jornada de la Cimera del Clima de Glasgow
La segona jornada de la Cimera del Clima COP26 que té lloc a Glasgow —primera de treball oficial— ha deixat ja un acord. Vora cent països, que alberguen el 85% dels boscos del planeta, s'han compromés aquest dilluns a "detindre" i "revertir" la desforestació i la degradació de la Terra per a 2030. Ho ha informat el govern britànic, amfitrió de la gran cita decisiva que reuneix vora 200 líders de tot el món per a trobar solucions a l'emergència climàtica i l'escalfament global.
El compromís, que les autoritats mundials han qualificat d'"històric", implica una unió de forces pionera en la lluita contra la destrucció dels boscos. Entre els signants hi ha la Unió Europea i també països com ara el Brasil, Austràlia, Rússia, Noruega, el Canadà, Colòmbia, Indonèsia, la República Democràtica del Congo o el mateix Regne Unit. Entre tots, sumen una superfície de 33,6 milions de quilòmetres quadrats de boscos, que són "els pulmons del planeta" però que desapareixen a un ritme de 27 camps de futbol per minut, ha indicat l'executiu de Boris Johnson.
La mesura va acompanyada del finançament necessari durant la dècada actual per a frenar la regressió de les masses forestals. En concret, les nacions participants de l'acord han adquirit l'obligació de desembossar 12.000 milions de dòlars d'inversió pública (uns 10.340 milions d'euros), als quals se sumen 7.200 milions de dòlars d'inversió privada (uns 6.200 milions d'euros) per a 2030. Aquesta xifra d'inversió privada inclou 3.000 milions de dòlars (uns 2.585 milions d'euros) compromesos a través de la iniciativa Finances Innovadores per a l'Amazònia, El Cerrado i el Chaco (IFACC, per les sigles angleses) per a accelerar la producció de soja i bestiar lliure de desforestació a l'Amèrica Llatina. A això se sumen 1.100 milions de dòlars (uns 948 milions d'euros) recaptats per l'Aliança d'Inversió de Capital Natural per a escalar la inversió en solucions basades en la naturalesa i la bioeconomia, segons l'anunci.
A més, els màxims responsables de 30 grans institucions financeres, entre les quals hi ha Schroders, Axa, East Capital Group o NEI Investment, també s'han compromés "a eliminar la inversió en activitats vinculades a la desforestació".