Acord històric de la UE per a reformar el mercat elèctric

El text pretén avançar en les energies renovables i afavorir preus més estables i mesurats per als consumidors

Línies elèctriques d'alta tensió que travessen els camps a Reze, prop de Nantes, a França
Línies elèctriques d'alta tensió que travessen els camps a Reze, prop de Nantes, a França / Stephane Mahe (Reuters)

Els estats membres de la Unió Europea han assolit un acord històric la matinada de dijous: la reforma del mercat comunitari de l’electricitat per a avançar en el desplegament de les energies renovables i, al mateix temps, afavorir preus més estables i econòmics per als consumidors finals.

Després d’intenses negociacions, que s’han allargat més de deu hores, el Parlament Europeu, el Consell de la Unió Europea i la Comissió Europea han arribat a un punt d’encontre per a impulsar un ajust en el mercat elèctric amb la intenció d’esquivar crisis energètiques com les que han castigat Europa el 2021 i 2022. A més, amb aquest acord —que haurà de validar el Consell de la Unió Europea i el ple de l’Eurocambra—, Europa també pretén avançar cap als objectius climàtics i allunyar-se dels hidrocarburs de Rússia.

Pel que fa a les repercussions d’aquest acord en la butxaca dels consumidors, el text pactat recull mesures per a reforçar la protecció i contempla uns criteris que permeten que el Consell Europeu, a proposta de la Comissió, declare una crisi energètica.

En cas d’aquesta declaració, els estats membres podran adoptar mesures per a rebaixar els preus per als clients més vulnerables. Així mateix, l’acord tancat conté disposicions per a evitar "distorsions indegudes del mercat interior", segons ha detallat el Consell en un comunicat.

“La protecció al consumidor augmenta i molt”, assegurava Nicolás González Casares, negociador en cap de l’Eurocambra. González Casares ha afegit que el pacte també impedeix que les companyies puguen "canviar unilateralment contractes" i ha assenyalat que "els estats membres asseguraran que els consumidors estaran completament protegits contra les desconnexions".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que té la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, davant del ple del parlament, va qualificar aquest acord energètic com a “una reforma històrica del mercat elèctric”. “A més de fomentar la necessitat d'impulsar les energies renovables, farà que els preus de la llum siguen més baixos, més estables, inserisquen major transparència en el sistema i, per tant, més informació per als consumidors" i "protegirà els ciutadans dels possibles abusos de les multinacionals energètiques", va detallar Sánchez.

També et pot interessar

stats