Àfrica demana als països rics que complisquen les promeses financeres contra la crisi climàtica
Els estats participants en la Cimera del Clima d'Àfrica (ACS) també es comprometen a atraure més inversions per a les energies netes
Més de vint països africans han adoptat aquest dimecres l'anomenada Declaració de Nairobi en l'última jornada de la Cimera del Clima d'Àfrica (ACS), per a demanar als països rics que complisquen les promeses financeres contra la crisi climàtica i es comprometen a atraure més inversions per a les energies netes.
"La Declaració de Nairobi reafirma la nostra determinació i estableix les bases per a una nova fase en l'acció climàtica global i l'agenda per al desenvolupament sostenible, que dona al futur de transformació socioeconòmica un distintiu i afirmatiu caràcter africà". Així s’ha pronunciat William Ruto, president de Kenya, que ha coorganitzat la cimera juntament amb la Unió Africana (UA).
Ruto ha revelat que, durant la trobada, els compromisos financers de governs, actors del sector privat, bancs multilaterals i ONG per a impulsar el creixement verd, la mitigació i l'adaptació a Àfrica han sumat un total de 23.000 milions de dòlars. El document inclou no sols peticions a la comunitat internacional, com la reducció d'emissions, sinó també compromisos adoptats pels governs africans, com desenvolupar polítiques i incentius per tal d'atraure inversions locals, globals i regionals.
La declaració reitera les peticions llançades des de l'inici de la cimera aquest dilluns perquè els països rics materialitzen el compromís incomplit encara de mobilitzar 100.000 milions de dòlars anuals per a ajudar el sud global contra la crisi climàtica. Així mateix, exigeix la posada en marxa del fons de pèrdues i danys creat durant la cimera del clima COP27, al novembre de l'any passat.
El text també preveu reforçar les activitats per a frenar la desforestació, la pèrdua de biodiversitat, la desertificació i la degradació de la terra, a més d'impulsar pràctiques agrícoles sostenibles que reforcen la seguretat alimentària, en un moment en què els xocs climàtics han espentat milions d'africans a la fam. “Demanem una acció global col·lectiva per a mobilitzar el capital necessari tant per al desenvolupament com per a l'acció climàtica”, afirmen els països, insistint que cap nació hauria de triar entre tots dos.
Per a això, el document considera que és indispensable, entre altres mesures, tractar les desigualtats en el cost del deute entre països rics i pobres i la reforma del sistema financer global perquè garantisca la “representació, la veu i l'agència de tots els països” a través de mesures com clàusules de pausa del deute, entre altres.
El text, que fixa l'ACS com un acte bianual, també proposa establir un "impost global al carboni" i al comerç de combustibles fòssils, el transport marítim i l'aviació.
Mitjançant la Declaració de Nairobi, Àfrica vol articular una perspectiva unificada davant de diversos fòrums internacionals, com la cimera del clima COP28 a Dubai prevista per a finals d'any, l'Assemblea General de l'ONU, el Grup dels Vint (G20, bloc d'economies riques i en desenvolupament) o les institucions financeres internacionals.