Els agricultors inicien el setge a París mentre Macron reuneix un gabinet de crisi
Les protestes comencen a afectar els transportistes valencians que tracten de fer arribar mercaderies a França
Els agricultors francesos han concretat aquest dilluns de vesprada l'amenaça d’assetjar París amb bloquejos en alguns grans eixos d'accés a la capital, mentre el president, Emmanuel Macron, reunia un gabinet de crisi. En línia amb el que havien anunciat dues de les grans organitzacions del sector, Federació Nacional de Sindicats d'Explotadors Agrícoles (Fnsea) i els seus socis dels Joves Agricultors (JJAA), columnes amb centenars de tractors han començat a bloquejar les principals vies d’accés a la capital a les 14:00 hores (13:00 GMT). La pàgina web d'informació sobre el trànsit a la regió l’Ile de France, on està París, assenyalava una hora i mitja després almenys huit talls d'autopistes i carreteres a la regió.
Desenes de tractors, convocats per la Coordinació Rural, s’han dirigit des de bon matí cap a París amb la intenció d'arribar la pròxima nit al mercat de proveïments de Rungis, considerat el major de productes frescos en el món i que proveeix bona part de la capital i la regió, per a tancar-ne els accessos.
El ministre d'Interior, Gérald Darmanin, va advertir ahir diumenge que si bé les forces de l'ordre no impediran els bloquejos de vies d’accés a París mentre es respecten “els béns i les persones”, sí que intervindran si els tractors tracten d'entrar a la ciutat, o intenten bloquejar París o els aeroports de la capital, Orly i Charles de Gaulle. Per això el mercat de proveïments de Rungis hi ha des d’aquest dilluns al matí una unitat antidisturbis de la Gendarmeria amb diversos tancs.
El transport valencià de mercaderies es veu afectat
Aquesta escalada de les protestes pot afectar negativament els transportistes valencians que tracten de fer arribar productes agroalimentaris a França. La mobilització dirigeix ara l'atenció cap a l'agricultura espanyola i italiana a les quals qualifiquen de deslleials. I no només els agricultors ho fan. El primer ministre, Gabriel Attal, aquest diumenge es plantava en un dels punts d'una autopista on estaven protestant els llauradors i també en una granja on van apuntar a les polítiques fitosanitàries d'Espanya i Itàlia que, segons els francesos, són més laxes que les seues i, per tant, fan la nostra agricultura més competitiva.
El bloqueig al transport de mercaderies per França està provocant una factura cada vegada més gran en les empreses valencianes. De fet, el consell de Gestió de Cítrics ja ha exigit obrir un corredor segur. S'estan produint endarreriments i hi ha por a les cancel·lacions de comandes que han d’arribar a la destinació travessant França.
La Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística també adverteix que afecta l'operativa d'aquestes empreses valencianes.
El sector agrari nega que facen competència deslleial
El sector agrari valencià també nega cap tipus de competències deslleial. El president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, ha defensat en un comunicat que “tots els agricultors europeus, ja siguen francesos, espanyols o italians, tenim les mateixes obligacions a l'hora de produir aliments perquè hem de complir el mateix marc normatiu de la Unió Europea. Per tant, els enemics no som nosaltres. Els enemics dels agricultors europeus estan a Brussel·les i allí és on haurien d'apuntar els francesos, com ho fem nosaltres, per a acabar amb el seu pla preconcebut de substituir-nos per les importacions de països tercers que sí que són competència deslleial”.
Macron reuneix un gabinet de crisi
El govern, conscient de la pressió, ha anunciat una reunió a les 15:15 hores locals (14:15 GMT) presidida per Macron per a analitzar la situació, amb el seu primer ministre, Gabriel Attal, i els titulars d'Agricultura, Marc Fesneau; Economia, Bruno Le Maire; Ecologia, Christophe Béchu; i Interior, Gérald Darmanin. D'altra banda, Attal rebrà al final de la vesprada al president de la Fnsea, Arnaud Rousseau, segons RTL.
Macron va anunciar divendres passat una sèrie de mesures en favor dels agricultors, que els principals sindicats consideren insuficients i que els han portat, després d'una breu treva durant el cap de setmana, a augmentar la pressió.
Fesneau ha avançat aquest dilluns de matí que l'executiu està preparant altres mesures que s'anunciaran en 48 hores i que el president francès ha inclòs en l'agenda de la cimera europea del pròxim dijous la crisi de l'agricultura.
Segons el ministre, Macron pretén obtenir una nova derogació a l'obligació de deixar en guaret un 4% de les terres que es deriva de la Política Agrària Comuna (PAC), així com limitacions a l'entrada de productes ucraïnesos a la UE, que es va autoritzar com a suport a Kíiv per la invasió de Rússia.