Els agricultors tomben una estàtua i li calen foc en la protesta enfront de l'Eurocambra
Centenars d'agricultors denuncien els baixos preus que els paguen les empreses distribuïdores, les regulacions mediambientals, la sobrecàrrega administrativa o els acords de lliure comerç
Un miler de tractors bloquegen el trànsit al barri europeu de Brussel·les. Impossible circular pel centre de la capital comunitària. I les principals institucions de la Unió estan rodejades per milers de manifestants arribats de tot el continent.
Volem clàusules en els tractats perquè els productes agrícoles d'altres països complisquen els nostres requisits, explica José María Castilla, del sindicat espanyol Asaja. Altres reclamen compensacions per les mesures mediambientals o, simplement, uns ingressos dignes.
Alguns agricultors concentrats davant la seu del Parlament Europeu a Brussel·les han encés fogueres davant el cordó policial que els separava del pati d'accés a l'Eurocambra, i també han tombat i calat foc a una estàtua del monument que adorna el centre de la plaça de Luxemburg, on estan manifestant-se.
La protesta ha bloquejat des de primera hora del matí diversos carrers del barri de Brussel·les on es troben les institucions europees, coincidint amb la celebració aquest dijous d'una cimera de caps d'estat i de primers ministres dels països de la UE.
En les concentracions han participat centenars d'agricultors per a denunciar els baixos preus que els paguen les empreses distribuïdores, les regulacions mediambientals, la sobrecàrrega administrativa o els acords de lliure comerç com el que encara tenen pendent de concloure la Unió Europea i els països llatinoamericans de Mercosur.
Aquesta gran protesta coincideix amb un Consell Europeu extraordinari, convocat per a aprovar noves ajudes a Ucraïna, però la crisi del camp s'ha colat en l'agenda. Segons el primer ministre belga, Alexander De Croo, president de torn de la Unió, les preocupacions dels agricultors són parcialment legítimes.
És una opinió estesa entre els 27, que estudien com donar resposta a la crisi, però una part dels manifestants pareix decidida a elevar la pressió al màxim. Han llançat ous i pedres contra el Parlament. Han incendiat pneumàtics prop dels edificis i la policia ha replicat amb canons d'aigua.
I tot, mentre la crisi s'estén per Europa. A Portugal desenes d'agricultors han intentat tallar la frontera amb Espanya. I a França, on les protestes són més intenses, es manté el bloqueig als accessos a París.
El monument vandalitzat es va erigir a la fi del segle XIX i homenatja l'empresari industrial britànic John Cockerill, que va impulsar el sector de la siderúrgia i del ferrocarril a Bèlgica.