Albares demana màxima prudència a la UE per la crisi a Ucraïna
El cap de la diplomàcia espanyola remarca que s'ha d'evitar fer res que incremente la tensió a la zona, tot i que els socis europeus analitzaran totes les opcions
El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha considerat aquest dilluns que la Unió Europea no ha de fer "res" que incremente la tensió a la frontera ucraïnesa, a la vora de la qual Rússia està acumulant tropes, encara que la UE analitzarà "totes les opcions". "Totes les mesures, hem de considerar totes les hipòtesis. Al mateix temps, igual que dic això, la UE no ha de fer res que ajude a l'escalada de la situació, sinó en la mesura que siga possible a destensar", va indicar Albares a la premsa en arribar a un Consell de Ministres comunitaris d'Exteriors, en el qual s'analitzarà el reforç rus al costat d'Ucraïna.
Els Estats Units i Ucraïna creuen que Rússia prepara una incursió en territori ucraïnés que podria produir-se al començament del 2022, i que per això ha desplegat entre 70.000 i 94.000 soldats russos a la frontera amb el país veí.
Preguntat sobre si és favorable que la UE tinga preparades possibles sancions a Moscou en cas que s'atrevisca a tornar a atacar Ucraïna, el cap de la diplomàcia espanyola ha recalcat que s'estudien totes les possibilitats. Albares ha deixat clar, en tot cas, que la UE manté la seua "solidaritat" amb Ucraïna, "defensant la integritat territorial, inclosa la península de Crimea, i la sobirania".
El ministre espanyol també s'ha referit al fet que en la reunió faran un seguiment de la situació a Bielorússia. La UE culpa el règim d'Alexandr Lukaixenko d'espentar migrants a la frontera de la Unió i fomentar creus irregulars. "A la UE continuem mantenint una posició d'unitat i fermesa. És inacceptable l'ús dels moviments migratoris irregulars com a instrument polític i arma política, que constitueixen una amenaça híbrida", ha defensat.