Albares reitera el suport a Ucraïna i l'entrada de Finlàndia en l'OTAN
Els ministres d'Afers Estrangers de l'Aliança, reunits a Berlín, s'han compromés a ampliar el flanc oriental tan prompte com siga possible
El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, ha reiterat aquest dissabte el suport d'Espanya a Ucraïna, així com el suport a la candidatura de Finlàndia per a ingressar en l'OTAN. També ha donat el vist-i-plau a la petició de Suècia, en cas que es faça oficial.
"El primer que he fet és tindre una reunió amb el ministre ucraïnés Dimitri Kuleba, en la qual li he tornat a transmetre el meu suport a ell, al poble d'Ucraïna i al seu govern, perquè una Ucraïna lliure, sobirana i independent sobrevisca", ha dit Albares en entrar a la reunió de ministres d'Afers Estrangers de l'OTAN a Berlín, on s'han compromés a ampliar el flanc oriental tan prompte com siga possible.
Turquia rectifica i obri la porta a l'ampliació de l'Aliança
En la reunió informal dels trenta estats membres de l'OTAN d'aquesta vesprada, totes les mirades les han posades en Mevlüt Çavuşoğlu, el ministre d'Afers Estrangers de Turquia, l'únic país que ha qüestionat l'entrada de Suècia i de Finlàndia en l'Aliança, per considerar que acull grups que Ankara considera terroristes. En canvi, Çavuşoğlu ha canviat el discurs lleugerament aquesta jornada. "Sempre hem donat suport a la política de portes obertes de l'OTAN. Estem disposats a parlar-ne" –ha dit–, mentre que el seu col·lega finlandés està segur que trobaran una solució. "No sé què vol Turquia realment. Nosaltres estem al cent per cent amb Finlàndia i Suècia", ha afirmat Anniken Scharning, ministra d'Afers Estrangers de Noruega.
S'espera que els pròxims dies els parlaments de Finlàndia i Suècia presenten la candidatura formal, que s'ha d'aprovar per unanimitat.
Precisament el president rus ha conegut aquest mateix dissabte els plans de Finlàndia, en una conversa telefònica amb el president del país, després de la qual Rússia ha tallat el subministrament elèctric a Finlàndia al·legant "impagament". Segons assegura el país nòrdic, aquesta és una mesura de pressió del Kremlin per la sol·licitud finlandesa per a ingressar en l’OTAN.