Alfredo García, expert en energia atòmica: "La probabilitat d'un accident nuclear a la central de Zaporíjia és molt baixa"
El supervisor de la central nuclear d'Ascó i divulgador científic diu que la seguretat dels reactors està sota control i descarta la possibilitat d'una explosió nuclear
El món tornava a contindre la respiració després de les primeres notícies sobre l'atac de tropes russes a la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, la més gran d'Europa. Davant l'encreuament d'informacions els experts apel·len a una única font fiable, la de l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica, que ha rebaixat l'alerta. "Ara mateix la probabilitat d'un accident és molt baixa", ha explicat al programa A la Ventura, l'expert en energia atòmica i supervisor a la central nuclear d'Ascó (Catalunya), Alfredo García.
Segons ha explicat, les tropes russes han pres el control de la central i han autorat els reactors, posant-los en "situació segura". Només un continua en funcionament un dels reactors que està al 60% de potència. "No hi ha cap sistema de seguretat afectat, ni s'ha produït cap emissió de radioactivitat exterior. Des del punt de vista de la seguretat, la central està controlada", explica García que, destaca que l'incident més greu que s'ha registrat a la central ha sigut l'incendi d'un edifici annex, separat de la zonas dels reactors, i que s'empra per a formacions de la planta.
Des del punt de vista de la seguretat, la central està controlada
"Son reactors molt segurs, de segona generació, com els que tenim a Espanya, per exemple a Cofrents, amb un edifici de contenció fort, que davant d'un accident tindria una resistència molt gran. I hi ha sistemes addcionals que ajudarien a refredar el reactor. La probabilitat d'un accident és molt baixa", ha explicat.
L'expert en energia nuclear descarta la possibilitat d'una explossió atòmica com la que sobrevola en l'imaginari col·lectiu des de l'accident de Txernòbil i les bombes d'Hirosihima i Nagasaki. Explica que l'urani 235 que s'empra per a produir l'electricitat s'usa en concentracions d'entre el 3 i el 5%, en contrast amb els percentatges que requereixen les bombs atòmiques, que superen el 90%. "Estem molt lluny que aquest material explote com una bomba atòmica", assegura García.