Algèria es compromet a continuar subministrant gas i denuncia que la Unió Europea s’ha precipitat
L’executiu europeu considera que la suspensió del tractat d’amistat vulnera acords amb la UE
La missió d'Algèria davant la Unió Europea ha denunciat aquest divendres "precipitació" per part de la Comissió Europea, en donar suport a Espanya en la crisi diplomàtica per la suspensió del Tractat d'Amistat i Relacions de Bon Veïnatge, després d'assegurar que el pas donat per Alger no afecta l'acord amb la UE.
"La Comissió Europea ha reaccionat sense consulta prèvia ni cap verificació amb el govern algerià a la suspensió per part d'Algèria d'un tractat polític bilateral amb un soci europeu, en aquest cas Espanya, sense assegurar-se que aquesta mesura no afecta directament cap dels dos o indirectament els seus compromisos continguts en l'Acord d'Associació Algèria-UE", ha indicat en un comunicat l'ambaixada algeriana davant les institucions europees.
La diplomàcia del país magribí ha negat que entre les decisions adoptades es trobe frenar les transaccions corrents amb Espanya i afig que "només existeix en la ment dels qui la reclamen i dels qui s'han afanyat a estigmatitzar-la".
Respecte al subministrament de gas a Espanya, la missió diplomàtica algeriana insisteix que correspon a les empreses comercials "assumir tots els seus compromisos contractuals".
Algèria va anunciar aquest dimecres la suspensió del tractat de bon veïnatge amb Espanya, vigent des de 2002, al mateix temps que va anunciar la congelació de les domiciliacions bancàries per a operacions de comerç exterior de productes des de i cap a Espanya a partir d'aquest dijous. Alger justifica la represàlia en l'"injustificable" suport del govern de Pedro Sánchez al pla d'autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental.
Suport de la UE
Després d'una reunió del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, amb el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, a Brussel·les, l'executiu europeu ha afirmat que avaluarà detalladament les conseqüències d'aquestes mesures, però considera que, "en principi", poden vulnerar l'Acord d'Associació d'Algèria amb la UE.
La UE és el principal soci comercial d'Algèria i representa el 46,7 per cent del total de transaccions algerianes, segons les dades de la Comissió Europea corresponents a 2019.