Algèria crida a consultes el seu ambaixador a Madrid amb "efecte immediat"
El govern espanyol assegura que Algèria estava al corrent de la decisió de donar suport al pla d'autonomia marroquina, però fonts diplomàtiques algerianes ho neguen
Algèria ha decidit aquest dissabte cridar a consultes el seu ambaixador a Madrid "amb efecte immediat" després de les declaracions de les màximes autoritats espanyoles i el seu "canvi sobtat" de posició sobre el Sàhara, segons ha informat el Ministeri d'Afers Exteriors algerià.
La nota explica que el ministeri s'ha vist "molt sorprés" pel suport d'Espanya al projecte d'autonomia del Marroc per al Sàhara, per la qual cosa ha decidit cridar el seu ambaixador a Madrid "per a consultes amb efecte immediat".
I és que, encara que fonts del govern espanyol han indicat que es va informar "prèviament" l'executiu algerià sobre la nova posició amb relació al Sàhara Occidental, fonts diplomàtiques algerianes ho neguen rotundament i ho han qualificat d'una "mentida envoltada en una ambigüitat intencionada per a intentar calmar les legítimes preocupacions plantejades per la classe política espanyola".
A pesar d'açò, la portaveu del govern, Isabel Rodríguez, ha ressaltat la relació "sòlida" entre Espanya i Algèria, un soci "estratègic, fiable i amic" amb el qual es manté una "interlocució fluida que posa en valor l'aliança al voltant del gasoducte".
La reacció d'Algèria cridant a consultes el seu ambaixador a Madrid obri un nou capítol en les relacions entre Espanya i Algèria, principal proveïdor de gas a la península Ibèrica. El país ha qualificat la decisió del govern espanyol de donar suport al pla d'autonomia marroquina com a "la segona traïció històrica al poble sahrauí per part de Madrid després del funest acord de 1975".
Seria la segona "traïció" a causa de l'acord signat el 14 de novembre de 1975 pel qual cedia l'antiga colònia del Sàhara Espanyol al Marroc i Mauritània, sense tindre en compte la voluntat de la població sahrauí.
Aquest Acord de Madrid va ser denunciat pel Front Polisario, erigit en representació del poble sahrauí i que immediatament va proclamar la independència de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD).
Les milícies del Front Polisario van derrotar les forces mauritanes i Nouakchott va renunciar a la part del Sàhara Occidental que se li va assignar en l'Acord de Madrid, però el Marroc, amb la Marxa Verda, va aconseguir imposar el seu control sobre la part costanera del territori.
El 1991 el Marroc i el Front Polisario van signar un alto el foc amb vista a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, però les diferències sobre l'elaboració del cens i la inclusió o no dels colons marroquins ha impedit fins ara la seua convocatòria, que té el suport de l'ONU en la Missió de Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (Minurso).
Albares, convençut que el subministrament de gas no s'hi veurà compromés
Alger, principal subministrador de gas natural a la Península, va trencar relacions diplomàtiques amb Rabat l'agost passat i al novembre va tancar el gasoducte Magreb-Europa (GME), que bombava gas fins a la península Ibèrica a través del Marroc.
El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, s'ha mostrat convençut que el nou posicionament de l'executiu estatal no afectarà el subministrament de gas a Espanya per part d'aquest país. "Algèria és un soci estratègic, prioritari i fiable amb el qual pretenem mantindre una relació privilegiada", ha sostingut, i ha emfasitzat que manté una relació "fluida" amb el seu homòleg algerià. Albares ha assegurat que el govern espanyol ha informat "prèviament" Alger sobre el canvi de posició en relació amb el Sàhara Occidental.
No obstant això, aquest és el segon greuge del govern espanyol a Algèria en poc més d'un mes, després que a principi de febrer anunciara que Espanya havia accedit a la petició del Marroc d'ajudar-lo a garantir la seua seguretat energètica mitjançant la regasificació a Espanya de Gas Natural Liquat (GNL) comprat per Rabat per a reenviar-lo posteriorment mitjançant el gasoducte GME.
En aquell moment Alger ja va advertir que en cap cas Espanya podria fer arribar gas algerià al Marroc. Està per veure ara com reacciona el govern algerià davant aquest gir, que per contra ha sigut molt celebrat pel Marroc i que dona per superada la crisi diplomàtica que va desencadenar fa quasi un any l'acolliment a Espanya per motius humanitaris del líder del Front Polisario, Brahim Ghali.