Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS

Almenys 10.000 persones desafien la repressió del règim a l'Iran per a homenatjar la jove Mahsa Amini davant la tomba

El desplegament policial no ha impedit l'homenatge amb motiu de la fi del dol i alguns testimonis asseguren que els antidisturbis han disparat contra la multitud

Una multitud es dirigeix aquest dimecres cap al cementiri on està soterrada Masha Amini / Twitter: @FaridVahiid

Milers de persones a l'Iran han desafiat aquest dimecres la prohibició de les autoritats i han pelegrinat a la tomba de Mahsa Amini, la jove que va morir sota custòdia de l'anomenada policia de la moral després que la detingueren per no portar el vel islàmic de manera ortodoxa. El dol musulmà pel decés d'un ser estimat dura quaranta dies i, ara que s'han complit, la tradició xiïta marca que els éssers estimats han de visitar la tomba per a recordar la persona difunta. Això ha fet ara part de la població iraniana, que s'ha concentrat a l'entrada del cementeri d'Aichi, a la ciutat de Saqez (província del Kurdistan, uns 570 quilòmetres a l'oest de Teheran, la capital), on Masha va nàixer i l'han soterrada. 

Durant les protestes, que s'han repetit en altres punts de l'Iran com ara la Universitat de Teheran, s'han produït xocs entre la ciutadania i les forces de seguretat, encara que l'agència oficial ISNA els qualifica d'"enfrontaments dispersos". Ni la forta presència policial ni els advertiments de les autoritats han evitat que una enorme multitud eixira al carrer per a cridar consignes reivindicatives contra el règim copades pel reclam "dona, vida, llibertat", alhora que elles onejaven els vels. Aquest element és un dels símbols de la República Islàmica i fins fa no molt era impensable que es poguera fer una acció semblant.

Mitjans governamentals com Fars apunten que en l'enclavament on està enterrada Masha s'han congregat unes 2.000 persones, però els vídeos compartits per activistes en xarxes han mostrat una acumulació de gent enorme i llargues cues en les carreteres que es dirigien al cementeri que superen el recompte del règim. ISNA estima la xifra d'assistents a la cerimònia en 10.000. 

L'ONG kurda Hengaw, exiliada i amb seu a Oslo, assegura que la policia ha usat gasos lacrimògens i ha arribat a obrir foc contra la multitud, un extrem que no ha sigut confirmat. Un testimoni citat per Reuters assenyala que els antidisturbis iranians han disparat i han detingut diverses persones. Es desconeix si hi ha víctimes.

La plataforma NetBlocks ha informat que les autoritats han restringit internet a la província del Kurdistan per a tractar de controlar les protestes, que s'han replicat també en almenys una dotzena de ciutats iranianes. A més de fer-ho a la capital, centenars de persones han eixit als carrers a Qom, Kerman, Mashad, Isfahan, Shiraz o Tabriz. Aquest dimecres, de fet, s'ha convertit en la jornada amb més mobilitzacions en les últimes setmanes.

Les protestes per la mort de Masha Amini començaren precisament al cementeri Aichi (Saquez). Allà es cremaren els primers mocadors el 17 de setembre, l'endemà del decés. Des de llavors se succeeixen mobilitzacions mutants enmig d'una forta repressió que ha causat més de 200 morts segons l'ONG Iran Human Rights. Les universitats i els instituts de secundària s'han convertit en els principals focus d'una protesta contra el govern i contra l'aiatol·là Khamenei, el líder suprem del país. Les revoltes són especialment intenses a les regions on viuen minories ètniques com la kurda, de la qual formava part Amini. La justícia iraniana ja ha processat més d'un miler de persones per participar en aquests moviments, algunes de les quals s'enfronten a la pena de mort o d'amputació d'un membre del cos. Les ONG calculen que, des que van començar les mobilitzacions, hi ha més de 12.000 detinguts.

També et pot interessar