Almenys 28 morts en un bombardeig israelià a Khan Yunis, al sud de Gaza, després d'un jornada amb 150 morts al nord

Israel envia el cap del Mossad a Doha en la represa de les converses per a reactivar la possibilitat d'un alto el foc

La imatge de Khan Yunis, la segona ciutat de la Franja de Gaza, després d'un any de guerra
La imatge de Khan Yunis, la segona ciutat de la Franja de Gaza, després d'un any de guerra / Mohammed Salem (Reuters)

Amb l'atenció posada al nord de la Franja de Gaza, per l'escalada de l'ofensiva israeliana en la part septentrional de l'enclavament, un nou bombardeig obliga a girar la vista al sud. Un atac de l'aviació de Tel-Aviv contra un edifici residencial ha matat almenys 28 persones a Khan Yunis, la ciutat més gran al sud de la capital, segons informen l'agència de notícies palestina i Al-Jazeera, un dels pocs mitjans amb periodistes a la zona.

El bombardeig s'ha produït a Al-Manara, al sud de la ciutat. A més de les víctimes mortals, moltes d'elles dones i xiquets, hi ha desenes de ferits.

150 morts a Jabalia en un dia

L'atac ha tingut lloc l'endemà d'un nou atac a una escola-refugi a Nuseirat (centre) que va matar almenys díhuit palestins, sis d'ells menors, i l'assassinat de 150 persones més en atacs israelians només al campament de refugiats de Jabalia, al nord de la Franja. Els servicis de rescat no han pogut accedir-hi pel setge a què les tropes israelianes sotmet l'enclavament des de fa vint dies, un agreujament de la pressió militar que ha causat que la defensa civil de Gaza desistisca d'atendre les emergències pel risc per al personal. L'agència de notícies Wafa informa que este divendres les tropes israelienes han entrat a l'hospital Kamal Adwan de Beit Lahia (nord), on hi ha més d'un centenar de persones atrapades, i va demanar als pacients traslladar-se al pati central.

Reunió diumenge per a reactivar l'alto el foc

En este context, Israel ha anunciat l'enviament del cap del Mossad, David Barnea, a Doha, que participarà diumenge en una reunió per a valorar la represa de les negociacions per a un alto el foc a la Franja de Gaza i l'alliberament dels ostatges, amb els mediadors dels EUA, Egipte i Qatar.

Les converses per a la treva fa quasi tres mesos que estan interrompudes, davant de l'escalada de la guerra, que Israel ha estés al Líban, i l'assassinat dels principals líders de Hamàs, Ismail Haniyeh i Yahya Sinwar, este últim la setmana passada al sud de Gaza.

Este dijous l'exèrcit israelià i el Shin Bet (l'agència de seguretat interior) van informar de la mort de Mohamed Abu Itiwi, comandant de la força Nukhba, la unitat d'elit de Hamàs, al centre de la Franja de Gaza.

2.000 israelians demanen forçar la treva

Vora 2.000 israelians, entre ells la cantant Achinoam Nini (Noa) i el professor de dret internacional i drets humans Neve Gordon, han signat una carta en què demanen a la comunitat internacional que exercisca "pressió global" sobre Israel per a forçar un alto el foc immediat.

En les últimes setmanes, ONG israelianes han vinculat l'enfortiment de l'ofensiva israeliana al nord de Gaza amb un pla per a expulsar la població palestina i ocupar el territori.

Abbas: "No ens n'anirem de Gaza ni de Cisjordània"

El president de Palestina, Mahmud Abbas, ha incidit en la resistència del poble palestí contra este tipus de maniobres. Abbas ha assegurat que "malgrat els intents" del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu "d'expulsar els palestins de les seues terres", ni se n'aniran de Gaza ni de Cisjordània. Així li ho ha manifestat Abbas al seu homòleg rus, Vladímir Putin, en la cimera de països emergents (BRICS) que acull la ciutat russa de Kazan.

També et pot interessar

stats