Almenys 45 periodistes han mort enguany exercint la seua professió
L'Institut Internacional de Premsa destaca que Mèxic és el país més perillós del món per als reporters, seguit de l'Índia i l'Afganistan
Almenys 45 periodistes han mort el 2021 exercint la seua professió i Mèxic és el país més perillós del món per als reporters, segons ha informat a Viena l'Institut Internacional de Premsa (IPI). El 2020 van morir 55 periodistes a tot el món: d'ells, 11 a Mèxic.
Set periodistes mexicans van ser assassinats enguany pel seu treball, amb la qual cosa el país llatinoamericà torna a liderar el llistat anual de reporters morts.
Li segueixen l'Índia i l'Afganistan, cadascun amb sis periodistes morts, davant de la República Democràtica del Congo, amb tres.
Segons l'IPI, una xarxa mundial de propietaris i editors de mitjans de comunicació, la seguretat dels periodistes continua sent un desafiament global.
Per això, insta les autoritats a "acabar amb la impunitat d'aquests crims i a garantir la protecció de periodistes, que han d'estar en condicions d'exercir el seu treball de manera lliure i segura".
Dels 45 periodistes morts, 40 eren homes i cinc eren dones. 28 d'ells van ser assassinats pel seu treball, tres van morir quan estaven treballant en una zona de conflicte i dos quan cobrien disturbis interns en un país.
En 11 casos encara s'investiguen les causes de les morts, mentre que un periodista va morir ofegat en cobrir el rescat d'un elefant d'un riu a l'Índia, cosa que demostra com de perillosa pot ser la professió.
La xifra més baixa des de 1997
El nombre de periodistes morts enguany és el més baix registrat per l'IPI des de 1997. No obstant això, destaca que el descens en el nombre de periodistes morts i assassinats no és un indici sobre el bon estat de la llibertat de premsa al món.
"Les onades de violència contra la premsa poden portar a l'autocensura quan periodistes eviten certs temes que posen les seues vides en perill", assenyala.