Almenys cinc morts i 22 ferits en la jornada més dura de protestes a Bolívia
Sis dies després del colp d’estat, l’expresident Evo Morales demana "parar la massacre" i una reunió nacional amb tots els partits.
Almenys cinc persones han mort aquest divendres i altres vint-i-dos han resultat ferides en disturbis que s’han produït prop de la ciutat de Cochabamba, a Bolívia, on s’han registrat greus xocs de grups cocalers amb la policia i les forces armades del país. Sis dies després del colp de l’exèrcit que va acabar amb el mandat del ja expresident Evo Morales, ara exiliat a Mèxic, Bolívia ha viscut la jornada més dura de protestes des que se celebraren les eleccions del passat 20 d’octubre.
El representant a Cochabamba de la Defensoria del Poble de Bolívia, Nelson Cox, ha assegurat que les víctimes mortals són manifestants, que han mort per ferides de bala abans que els pogueren traslladar a l’hospital. Assenyala que les forces de l’orde han dut a terme una acció “desproporcionada” davant la manifestació.
L’autoproclamada presidenta interina, Jeanine Áñez, que ha assumit el càrrec sense el suport del parlament, ha amenaçat Evo Morales amb mesures judicials i penals si torna al país.
Per la seua banda, l’expresident bolivià ha condemnat per Twitter la repressió de grups cocalers a Cochabamba i ha fet una crida a les Forces Armades i a la policia de Bolívia a “parar la massacre”. Posteriorment ha reclamat en una entrevista a la CNN des de Mèxic, la celebració d’una reunió nacional amb tots els actors polítics, ja siga amb o sense mediació internacional, com a única eixida per a posar fi a la crisi que pateix el país. “No volem colp d’estat i no volem dictadura”, ha manifestat.
En vint-i-sis dies de manifestacions, la situació a Bolívia s’ha aguditzat després de les eleccions en què Morales va ser reelegit per a un quart mandat consecutiu, entre denúncies de frau que després foren corroborades per un informe de l’Orgaització d’Estats Americans. L’entitat va demanar repetir els comicis.