Cinc membres de la Guàrdia Revolucionària iraniana moren en un atac israelià a Damasc

L'Iran diu que respondrà a Israel per aquest bombardeig que ha deixat, per ara, un total de deu morts, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans

La guerra d'Israel a Gaza s'estén pel Pròxim Orient / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 de gener 2024 - 16:10 Actualitzat: 22 de gener 2024 - 08:30

Cinc membres de la Guàrdia Revolucionària iraniana han mort aquest dissabte en un atac de l'exèrcit israelià en un barri residencial de Damasc, la capital siriana. En l'atac, han perdut la vida almenys deu persones, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans. Entre els morts es troba Sadegh Omidzadeh, un destacat membre de la unitat d'intel·ligència iraniana.

Un edifici sencer de quatre plantes s'ha assolat i encara hi ha persones desaparegudes pels voltants de l'objectiu de l'atac. De moment, entre els morts, s'haurien identificat "tres sirians contractats per les milícies iranianes, així com un iraquià i un libanés", segons l'Observatori.

Davant d'aquests fets, “la República Islàmica de l'Iran té el dret a respondre al terrorisme organitzat del fals règim sionista en el moment i el lloc adequats”, ha afirmat el portaveu del Ministeri d'Exteriors iranià, Naser Kanani, en un comunicat publicat en la xarxa social X.

Kanani ha assegurat que la mort dels militars “no serà en va” i ha demanat als governs i als organismes regionals i internacionals, inclòs el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que condemnen “l'acció criminal” israeliana. Aquest assassinat “mostra clarament la connexió entre aquest règim terrorista (en referència a Israel) i diversos grups terroristes i l'Estat Islàmic a la regió”.

L’incident arriba després que dimarts de matinada l'Iran bombardejara —a banda d’objectius a Síria i el Pakistan per a venjar les víctimes en atemptats jihadistes de les últimes setmanes— una suposada base d’Israel al Kurdistan iraquià, on la República Islàmica considerava que existia un "centre per a desenvolupar operacions d'espionatge i planificació d'accions terroristes a la regió, i especialment al nostre país". En l’atac van morir dues persones.

Davant d’aquests bombardejos, Israel torna a guardar silenci. Ja ho va fer al desembre, quan van morir tres iranians més en dos atacs semblants a Damasc.

El Pròxim Orient viu un moment de tensió màxima per la guerra a Gaza, enmig d'atacs repetits per part de milícies proiranianes de l'Iraq contra posicions dels Estats Units al país i a Síria. 

Síria: el camp de batalla entre Israel i l’Iran

Israel i l'Iran són dos enemics històrics que prefereixen enfrontar-se en països tercers. Cal recordar que l'Iran ha sigut un aliat clau de Damasc en la guerra a Síria, on Teheran ha enviat soldats i assessors militars, a més de donar suport econòmic i polític al seu principal aliat en la regió.

A banda, continuen els assalts dels rebels houthis del Iemen contra navilis al mar Roig. Els Estats Units han informat aquest divendres de la destrucció de tres llançadores de míssils dels houthis, un altre grup aliat de l'Iran, juntament amb Hezbol·là i Hamàs. Aquests tres grups integren el que ells denominen l'eix de la resistència. Per a Israel, l'eix del mal.

També et pot interessar

stats