Almenys sis morts per la tempesta tropical Oscar al seu pas per Cuba

Només un terç de Cuba té energia elèctrica quatre dies després de l'apagada total

Cubans esperen el seu torn per a comprar aliments abans que es danyen per falta d'electricitat en una botiga estatal a l'Havana (Cuba)
Cubans esperen el torn per a comprar aliments abans que es facen malbé per la falta d'electricitat en una botiga estatal a l'Havana / Yander Zamora (Efe)

Almenys sis persones han mort per les fortes pluges i les inundacions provocades pel pas de la tempesta tropical Oscar per l'extrem nord-oriental de Cuba. Oscar, que va entrar a Cuba com a huracà de categoria 1 en l'escala Saffir-Simpson diumenge a la vesprada, va passar 24 hores sobre l'illa, acompanyat de vent fort, pluja intensa i maror. L'Estat Major General de la Defensa Civil ha explicat que les morts es van produir al municipi San Antonio del Sur, a la província de Guantánamo, però no ha aportat més detalls del succés.

Oscar ha deixat a Cuba vents molts forts, de fins a 130 quilòmetres per hora, pluja intensa i maror que s'han endinsat en algunes ciutats costaneres com Baracoa. Els evacuats es compten per milers i són nombrosos els danys en infraestructures públiques, habitatges i l'agricultura, especialment el café. Oscar és la quinzena tempesta tropical d'esta temporada ciclònica a l'Atlàntic i la primera que toca terra a Cuba.

Només un terç de Cuba té energia elèctrica

Diumenge va ocórrer la tercera apagada total del sistema elèctric de Cuba en menys de 72 hores després que el servei elèctric col·lapsara dos dies abans després de diverses setmanes d'empitjorament d'una crisi energètica que arrossega l'illa des de fa diversos anys. Ara per ara, 769.810 clients pertanyents al 89,3% dels circuits de l'Havana, amb més de 2,2 milions d'habitants, compten ja amb servei elèctric.

D'altra banda, el govern cubà ha afirmat que la recuperació del sistema elèctric nacional s'ha enfortit amb l'entrada en operació de diverses unitats generadores i que es recupera la normalitat gradualment després de l'apagada total de divendres i les recaigudes subsegüents, tot i que per ara només té llum un terç del país.

Les apagades freqüents danyen l'economia cubana, que el 2023 es va contraure un 1,9%, i fan que augmente el descontentament social en una societat afectada per una crisi econòmica agreujada en els últims anys.

També et pot interessar

stats