AI acusa Israel d'exercir un sistema d''apartheid' contra els palestins

L'organització presenta un exhaustiu informe que documenta des de 2017 casos com a "homicidis il·legítims", confiscacions massives o desplaçaments forçosos

El primer ministre Neftali Bennett, al mes de juny de 2021, al parlament israelià
El primer ministre Neftali Bennett, al mes de juny de 2021, al Parlament israelià / Ronen Zvulun (Israel)

Amnistia Internacional (AI) ha acusat Israel d'exercir un apartheid contra la població palestina mitjançant un "cruel sistema d'opressió i dominació" en un exhaustiu informe publicat aquest dimarts que documenta des de 2017 casos com a "homicidis il·legítims", confiscacions massives o desplaçaments forçosos.

L'informe de 182 pàgines documenta "com les confiscacions massives de terres i propietats palestines, els homicidis il·legítims, els trasllats forçosos, les restriccions a la circulació i la negació de la nacionalitat i la ciutadania a la població palestina són elements d'un sistema que, segons el dret internacional, equival a apartheid".

Segons AI, "les autoritats israelianes han de rendir comptes per cometre apartheid" contra els palestins, ja que constitueix un crim de lesa humanitat, segons les definicions de l'Estatut de Roma del Tribunal Penal Internacional (TPI) i la Convenció contra l'Apartheid.

Aquest sistema de control abasta tant els palestins que viuen a Israel, com els que habiten els territoris palestins ocupats –uns 5,3 milions segons l'últim cens palestí– i a la població refugiada en altres països.

"Els palestins són tractats com un grup racial inferior al qual es priva sistemàticament dels seus drets. Les cruels polítiques de segregació, despossessió i exclusió en els territoris sota control d'Israel constitueixen sens dubte apartheid", assevera l'informe que serà presentat en roda de premsa a Jerusalem per la nova secretària general d'AI, l'exrelatora de l'ONU Agnès Callamard.

L'anàlisi assenyala que les autoritats israelianes promulguen mesures per a "negar deliberadament a la població palestina els seus drets i llibertats fonamentals, com les draconianes restriccions a la circulació, la falta d'inversió crònica i discriminatòria en les comunitats palestines a Israel, i la negació a la població palestina refugiada del seu dret a retornar".

Amnistia també dona compte de trasllats forçosos, detencions administratives, tortures i homicidis il·legítims tant a Israel com a Cisjordània ocupada o la Franja de Gaza, on entre 2018 i 2019 es van produir les "marxes del retorn", protestes setmanals al llarg de la tanca fronterera, des d'on tropes israelianes disparaven als manifestants i van matar almenys 214 civils, inclosos 46 menors.

També et pot interessar

stats