Amnistia Internacional conclou que Israel està cometent un genocidi a la Franja de Gaza

L'organització recomana al TPI que tipifique com a genocidi el procés contra Israel després d'una investigació en què considera provada la intencionalitat de l'estat jueu en la destrucció de la població palestina

Una mare palestina sosté el braç sense vida d'un fill, assassinat en un atac israelià al sud de la Franja de Gaza
Una mare palestina sosté el braç sense vida d'un fill, assassinat en un atac israelià al sud de la Franja de Gaza / Hatem Khaled (Reuters)

Israel “ha comés i continua cometent un genocidi” a la Franja de Gaza. El patró de conducta dels soldats, les declaracions “deshumanitzadores" de membres del govern, l'ocupació militar i el “bloqueig inhumà” del territori determinen que hi ha la “intenció específica de destruir físicament” els palestins de l'enclavament. Ho afirma Amnistia Internacional en l'informe "És com si fórem éssers infrahumans: El genocidi d'Israel contra la població palestina de Gaza", producte d'una investigació que documenta la reacció militar israeliana a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre del 2023 fins al passat mes de juliol, per a concloure que la massacre té trets clars de genocidi.

L'informe inclou recomanacions perquè el Tribunal Penal Internacional (TPI) tipifique com a genocidi el procediment iniciat per Sud-àfrica contra Israel, que ha conduït a l'emissió d'una orde d'arrest contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i l'exministre de Defensa Yoav Gallant. La investigació d'Amnistia Internacional, però, té com a marc de referència “la responsabilitat estatal” i no assenyala possibles responsables individuals.

El genocidi és el pitjor dels crims contra un grup humà en l'escala del terror. Tanmateix, és difícil de demostrar legalment, perquè requereix provar la “intencionalitat” de cometre una neteja ètnica parcial o total d'una població. Algunes organitzacions internacionals de drets humans, diversos relators de l'ONU i una minoria de formacions polítiques han parlat clarament en públic d'esta possibilitat, a què l'informe d'Amnistia Internacional dona forma i força, per a la persecució jurídica.

L'organització veu una "intencionalitat" en la violació de tres articles de Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi del 1948: la matança de persones d'un grup protegit (els palestins de Gaza), causar-los lesions físiques i mentals greus, i sotmetre'ls intencionalment a condicions d'existència que impliquen la seua destrucció total o parcial.

Amnistia Internacional assegura que ha dut a terme un procés "d'anàlisi legal” i “investigació minuciosa”, a partir d'entrevistes a víctimes i testimonis, revisió de dades visuals i digitals i declaracions d'alts càrrecs israelians abans d'arribar a esta conclusió. Informació que ha compatit amb Israel “sense cap resposta substantiva”.

Una intencionalitat genocida "inequívoca"

La secretària general d'Amnistia, Agnès Callamard, subratlla que l'informe conclou “de manera inequívoca” la intencionalitat genocida d'Israel. Adverteix que ha tractat la població palestina de Gaza com “un grup infrahumà que no mereix drets humans ni dignitat”, sent “conscient del mal irreparable que estava causant”. “Israel ha sostingut reiteradament que les seues accions a Gaza són legítimes i estan justificades pel seu objectiu militar d'erradicar Hamàs, però la intenció genocida pot coexistir amb els fins militars i no té per què ser l'única intenció d'Israel”, ha explicat.

“La intenció d'Israel és la destrucció física de la població palestina de Gaza, ja siga paral·lelament a la consecució de l'objectiu militar d'eliminar Hamàs o com a mitjà per a aconseguir-ho”, assegura Callamard.

L'informe estipula que l'estat jueu ha imposat als palestins unes condicions d'existència que han generat “una mescla mortal de desnutrició, fam i malalties” i han deixat la població palestina exposada a “patir una mort lenta i calculada”, en paral·lel a centenars de detencions "en règim d'incomunicació, tortura i altres maltractaments".

Les declaracions “deshumanitzadores", una inspiració per al genocidi

Analitzats de forma aïllada, estos actes serien “violacions greus del dret internacional”, però segons l'informe, després de posar-los en context, examinar el patró general de conducta d'Israel, les declaracions “deshumanitzadores i genocides” de les seues autoritats, l'ocupació il·legal, el “bloqueig inhumà” i els efectes acumulats de polítiques i actes en un sistema d'apartheid, "l'única conclusió raonable que cal extraure és que hi ha una intenció genocida”.

Amnistia ha analitzat més de cent declaracions de diferents càrrecs israelians, inclosos ministres com l'extitular de Defensa Yoav Gallant, que va anunciar el “setge total” de Gaza referint-se als palestins a Gaza com a “animals”. Este mateix dijous el ministre de Seguretat Nacional israeliana, l'ultranacionalista Itamar Ben Gvir, colon a la Cisjordània ocupada, ha informat d'un pla, que presentarà al president electe dels Estats Units, Donald Trump, per a promoure l'entrada de colons jueus i l'emigració de la població palestina a Gaza.

Per a l'organització, manifestacions com les de Gallant han tingut “repercussions en cascada entre els soldats desplegats a Gaza”, que fins i tot han gravat vídeos per a xarxes socials repetint esta retòrica. “Això és part del cos d'evidència que demostra que hi ha hagut una retòrica genocida que ha influït en les accions de l'exèrcit israelià”, ha detallat a l'agència EFE l'advocada especialitzada en drets humans Érika Guevara Rosas. “Els atacs indiscriminats de les forces israelianes han sigut intencionalment dirigits a matar civils i destruir components civils”, com a camps agrícoles, hospitals, escoles, residències i edificis residencials, subratlla.

També et pot interessar

stats