Directes
Ara en la televisió
HOMENATGES

Dos anys de la massacre de Melilla: “Mai hauria pensat que veuria esta imatge”

Entitats com CEAR o Amnistia exigeixen una investigació independent i que el govern espanyol acabe amb les devolucions en calent

Agents de la gendarmeria marroquina retenen amuntegats desenes de migrants davant de la tanca fronterera de Melilla el 24 de juny del 2022 / Europa Press

El 24 de juny del 2022 moriren desenes de persones i centenars resultaren ferides quan tractaven de travessar el pas fronterer entre Espanya i el Marroc, una tragèdia coneguda com la massacre de Melilla. Les autoritats marroquines van situar la xifra oficial de víctimes en 23, però les ONG asseguren que en va ser almenys 37 i vora 80 desapareguts.

Segons xifres d'Amnistia Internacional, aquell matí, unes 2.000 persones refugiades i migrants es van veure atrapades en una allau humana en la tanca quan els perseguia la gendarmeria marroquina. A més, es van topar amb més d’un centenar d’agents de la Guàrdia Civil que els van ruixar amb gas lacrimogen, els van llançar pedres i els van colpejar amb porres.

“Mai hauria pensat que veuria esta imatge”, relata Mohamed Mboirick, portaveu de la Federació Unió Africana, a À Punt Notícies. “Va ser una trampa en la qual va caure tothom, encara no he aconseguit llevar-me la imatge del cap”.

Molts d’ells fugien de la guerra. Olga Franco, coordinadora d’Amnistia Internacional a València, recorda que els motius d’estes persones migrants “són múltiples i necessiten que els escolten un per un, la tornada en calent significa que no estan respectant els seus drets”.

Qui en aquell moment era ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va ser reprovat pel Congrés el mes de febrer del 2023 i unes setmanes més tard va arribar a defensar la seua gestió durant una intervenció davant de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d'Interior del Parlament Europeu (LIBE).

Marlaska assegurava que les forces de seguretat van fer front a uns migrants que van actuar “amb una extrema violència”, i, a més, va aprofitar per a reclamar una “major implicació” europea en el control fronterer i per a propiciar una migració “ordenada i per vies segures”.

Este dilluns fa dos anys d’una tragèdia que va tacar de sang la política migratòria i de seguretat espanyola. Col·lectius i associacions com la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) o Amnistia Internacional han demanat des de València una investigació independent. Este diumenge, en una concentració a la plaça de la Mare de Déu de València, han exigit també al govern espanyol que acabe amb la política de devolucions en calent. 

També et pot interessar