Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Arqueòlegs troben huit xiquets i dotze adults soterrats en un sacrifici al Perú de fa mil anys

La troballa a les excavacions de Cajamarquilla és el sacrifici massiu de xiquets per acompanyar a la mòmia d'un home ric més antic descobert al país andí

Vista de la mòmia de Cajamarquilla durant la presentació a la premsa en el Colegio Real San Marcos a Lima, el Perú / Paolo Aguilar (Efe)

Els arqueòlegs a càrrec de les excavacions de Cajamarquilla, la segona ciutat preinca més gran del Perú, han trobat dos nous fardells amb restes de xiquets en un aparent sacrifici per a acompanyar cap al món dels morts la mòmia d'un personatge de classe social alta que té de 800 a 1.000 anys d'antiguitat.

Així ho han revelat els arqueòlegs Yomira Huamán i el seu professor Pieter Van Dalen, de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, els quals han confirmat que són ja huit els menors que integrarien el sacrifici massiu de xiquets més antic mai descobert al país andí.

"En total sumen huit xiquets i dotze persones adultes que s'han descobert associats a la mòmia de Cajamarquilla", ha explicat Van Dalen durant la presentació de la troballa en el Colegio Real de San Marcos, en el centre de Lima.

Sacrificats per a acompanyar un home ric

Per les evidències de violència que presenten les restes d'aquests individus, embolicats en fardells de cotó i nugats amb sogues, la hipòtesi preliminar dels arqueòlegs és que haurien sigut sacrificats per a acompanyar un home de classe alta. Podrien correspondre a alguns dels seus fills, esposes o servents pròxims.

La mòmia d'aquest personatge, d'entre 35 i 40 anys en el moment de la seua mort, es va descobrir el novembre passat, quan els arqueòlegs van trobar un cos soterrat de manera meticulosa, immobilitzat amb cordes i en posició fetal, amb les dues mans tapant-se el rostre.

Detall dels fardells amb les 20 mòmies de xiquets i adults / Pablo Aguilar (Efe)

Restes de la cultura huari

Pel que sembla, aquestes restes serien de la cultura huari, que va dominar els Andes peruans entre els segles VII i XIII. Per tant, es tractaria d'un sacrifici massiu de xiquets anterior als centenars de cossos de menors soterrats en sacrifici pel poble chimú (XI-XV) a Huanchaco, prop de Trujillo.

També et pot interessar