Arriba a Albània el primer vaixell amb persones migrants traslladades des d’Itàlia
Els internaran en els centres d'identificació i retenció que el govern de Meloni ha alçat al país balcànic
Un vaixell de la Marina italiana ha arribat este dimecres al matí a Albània amb els setze primers migrants que Itàlia internarà en els centres d'identificació i retenció que el govern de Meloni ha alçat en este país balcànic, continuant amb el seu polèmic sistema d'externalització de l'acolliment migratori fora de la Unió Europea (UE).
Es tracta de deu persones de Bangladesh i sis més d'Egipte que van intentar arribar a sòl italià a través del Mediterrani central. Està previst que els sotmeten a controls sanitaris i d'identificació al mateix port d'arribada a la localitat de Shëngjin, on està actiu un centre per a gestionar les arribades. Després d'este primer procés, els traslladaran al camp d'acolliment de Gjäder.
Estes dos instal·lacions, gestionades i controlades per les autoritats italianes, són resultat d'un acord entre Roma i Tirana que externalitza a territori albanés la gestió de sol·licitud d'asil i la possible repatriació de persones rescatades en aigües del Mediterrani que busquen arribar a Itàlia.
Tots dos centres es troben operatius des de la setmana passada, quan el ministre italià de l'Interior, Matteo Piantedosi, va avançar que el trasllat “d’immigrants irregulars procedents del nord d'Àfrica” començaria al més prompte possible i que Europa s'ha fixat l'objectiu de “reforçar el sistema d'expulsions”.
Von der Leyen també estudia crear “centres de retorn” fora de la UE
La creació de “centres de retorn” de migrants il·legals fora del marc comunitari, que ja ha proposat considerar la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, serà un dels punts que centraran la cimera que mantindran els caps d’estat a Brussel·les este dijous i divendres. Von der Leyen anuncia també que presentarà una nova proposta legislativa que definirà obligacions “clares” de cooperació per als retornats i agilitzaria eficaçment el procés de tornada, amb la digitalització de la gestió i el reconeixement mutu de les decisions de cadascun.
El govern espanyol ja s’ha manifestat obertament en contra d’esta mesura, que defensa que la seua política migratòria “ja està funcionant”. A més, el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja ha avançat que exigirà a la cimera aplicar en la seua totalitat el Pacte de Migració i Asil comunitari.