Arriba el "dia de l'alliberament", la jornada en què Trump concretarà la seua política aranzelària
Podrien entrar en vigor aranzels addicionals a Mèxic i el Canadà, els principals socis comercials dels EUA, així com als països que compren petroli de Veneçuela
El president dels Estats Units, Donald Trump, planeja anunciar este 2 d’abril, que ha batejat com el “dia de l’alliberament”, nous aranzels dirigits a diversos països. La mesura, amb conseqüències imprevisibles, podria sacsejar l'actual sistema econòmic global, tot i que, segons Trump, convertirà els EUA un país "més ric i lliure de les injustícies de països tercers".
La resta del món n'està a l'expectativa i espera poder esclarir molts dubtes sobre uns aranzels que el president dels EUA ha anat anunciant amb un veritable degoteig d’informació segmentada, embolicada, moltes vegades gens clara i quasi sempre envoltada d’amenaces.
L'esdeveniment, anomenat "Fem que Amèrica torne a ser rica" (en anglés, "Make America wealthy again", tindrà lloc al roserar de la Casa Blanca, a una hora encara no especificada, però a partir de les 16:00 hores de Washington (les 22:00 hores a Espanya), moment en el qual tanca la borsa de valors a Wall Street, segons va anunciar dimarts la Casa Blanca.
Encara es desconeixen molts detalls sobre com s'implementaran els "aranzels recíprocs" que Trump anunciarà este dimecres contra els països que tenen barreres contra els productes i serveis estatunidencs, una mesura que podria afectar especialment la Unió Europea.
En principi idea del president dels Estats Units és la següent: Washington elevarà els seus aranzels sobre béns i serveis estrangers per a igualar les barreres comercials i fiscals —com l'IVA europeu— que altres nacions imposen als productes estatunidencs. "Si ells ens cobren, nosaltres els cobrem", ha repetit Trump en diverses ocasions.
Estos aranzels recíprocs podrien adoptar distintes formes, entre elles, que siguen generalitzats del 20% sobre la majoria de les importacions que arriben als EUA.
Quins aranzels pot anunciar Trump?
Encara que la Casa Blanca no ho ha confirmat, este dimecres podrien entrar en vigor aranzels addicionals a Mèxic i el Canadà, els principals socis comercials dels Estats Units. El 4 de març, Trump va imposar aranzels del 25% a les importacions del Canadà i Mèxic, però va establir una moratòria d'un mes per als productes d'estos dos països, coberts pel tractat de lliure comerç T-MEC, que inclou des de productes agrícoles fins a parts d'automòbils o uns certs tipus de maquinària.
També començarien a aplicar-se aranzels del 25% als països que compren petroli de Veneçuela, siga de manera directa o indirecta a través d'un país tercer. De fet, en este sentit, el 30 de març els EUA van notificar als socis de la petroliera estatal PDVSA, entre els quals està Repsol, que es cancel·laven els seus permisos d'exportació de cru des de Veneçuela. Esta decisió suposaria un cop directe a la Xina, principal destí del cru veneçolà, amb compres d'uns 500.000 barrils diaris.
Aranzels anunciats, que encara estan per concretar
El "dia de l'alliberament", és per a molts el dia en què podrien conéixer-se més detalls sobre alguns dels gravàmens que Trump ja ha anunciat, però dels que encara no s’ha sabut com s’aplicaran.
És el cas de la imposició d'aranzels recíprocs a països que graven els productes estatunidencs, que Trump va anunciar el 13 de febrer. Trump va donar un termini de “setmanes” o “mesos” perquè els països tercers es replantejaren retirar estos aranzels cap als EUA, però no estan definits i són difícils de precisar perquè, segons la Casa Blanca, seran distints per a cadascun dels socis comercials dels EUA.
L’objectiu de Trump en este sentit és compensar amb mesures aranzelàries els gravàmens (per exemple l'IVA) d'altres països a productes i serveis estatunidencs. De fet, ja ha signat diverses ordres i ha anunciat diferents mesures al respecte:
En primer lloc, va firmar una orde executiva per a gravar amb aranzels als països que apliquen taxes digitals a empreses estatunidenques. També va anunciar al març un aranzel del 200% al vi i a la resta de begudes alcohòliques procedents de la Unió Europea, en represàlia pels plans de Brussel·les de gravar les importacions de whisky estatunidenc. Finalment, també ha amenaçat amb aranzels a “gran escala” a la UE i el Canadà si tots dos col·laboren econòmicament per a perjudicar els Estats Units.
25% al sector automobilístic
De manera independent a l'anunci d'este dimecres, el dijous 3 d'abril entrarà en vigor un aranzel del 25% per a tots els automòbils importats pels Estats Units, així com per als components no fabricats als EUA i tampoc a Mèxic i el Canadà, exempts d'eixos gravàmens.
La Casa Blanca assegura que esta mesura fomentarà la manufactura nacional, encara que també podria provocar una pujada de preus per als consumidors estatunidencs i perjudicar els grans fabricants d'automòbils dels EUA, que depenen de les cadenes de subministrament global.